czwartek, 5 stycznia 2017

Informacja o zakończonym naborze wniosków o przyznanie pomocy na realizację operacji typu „Gospodarka wodno-ściekowa” objętych PROW 2014-2020

W dniu dzisiejszym zakończony został nabór wniosków o przyznanie pomocy na operacje typu „Gospodarka wodno-ściekowa” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji związanych z tworzeniem, ulepszaniem lub rozbudową wszystkich rodzajów małej infrastruktury, w tym inwestycji w energię odnawialną i w oszczędzanie energii” objętego PROW 2014-2020. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 października 2015 r. w sprawie wysokości limitów środków dostępnych w poszczególnych województwach lub latach w ramach określonych działań lub poddziałań Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. z 2015 r. poz. 1755 z późn.) wysokość limitu środków dla województwa Łódzkiego w ramach przedmiotowego typu operacji wynosi 21 027 884  euro.
Obowiązujące zasady pozwalają, aby wniosek o przyznanie pomocy wraz z wymaganymi załącznikami został złożony w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Łódzkiego przesyłką rejestrowaną nadaną w placówce pocztowej operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe. W związku z powyższym informacje dotyczące liczby złożonych wniosków o przyznanie pomocy oraz łącznej wnioskowanej kwoty pomocy zostaną podane wkrótce.
czwartek, 22 grudnia 2016

Wraz z życzeniami świątecznymi, mamy dziś dla Państwa szczególną rozmowę

Wraz z życzeniami świątecznymi, mamy dziś dla Państwa szczególną rozmowę. Zapraszamy do lektury tekstu, w którym znany kucharz polski, Andrzej Polan, opowiada o przygotowaniach do świąt ale także wspomina organizowane przez nasz departament wydarzenie, SMAKI ZIEMI ŁÓDZKIEJ. Zapraszamy.

 
Na początek naszej rozmowy pozwolę sobie przedstawić Ciebie Andrzeju, nieco inaczej. Gorąco witam Przyjaciela regionu łódzkiego :)
 
Ale ładnie mnie przywitałaś, dziękuję! Czuję się zaszczycony. Tak, jestem Przyjacielem oddanym waszemu Regionowi, pysznemu w smakach i przyjaznemu w relacjach ludzkich.
 
Bardzo się cieszę na tę naszą rozmowę, bowiem nie ma w Polsce osoby, z którą o kuchni, zwłaszcza tej tradycyjnej można rozmawiać bez końca. Czy choć na chwilę odsłonimy kilka informacji o minionym wydarzeniu, które potwierdziło to, co w łódzkiem wiedzieliśmy od dawna? Jesteś najlepszy, o czym mówi również prestiżowa nagroda Kucharza kuchni tradycyjnej. Opowiesz o niej?
 
Ja nie wiem czy najlepszym, ale na pewno docenionym. I to przez kogo? Żółty przewodnik Gault&Millau. Mała Polana Smaków tak nazywa się restauracja, którą otworzyłem na początku 2015 roku. . Istniejemy na rynku 2 lata a już nasza obecność została zauważona i doceniona przez wielu Gości zarówno Polaków jak i też Gości z zagranicy. Nasza restauracja stała się często odwiedzanym miejscem na mapie kulinarnej Warszawy. Jak do tej pory mieliśmy zaszczyt być nominowanymi do tytułu Knajpy roku przez Gazetę wyborczą na początku 2016 ale największy zaszczyt spotkał Nas ze strony wspomnianego żółtego przewodnika Gaut@Millau, który po roku naszej ciężkiej pracy przyznał nam 2 czapki za pierwszy rok działalności a w listopadzie 2016 roku otrzymałem tytuł szefa kuchni tradycyjnej 2016 na całą Polskę. A żeby było jeszcze fajniej odebrałem ją na gali właśnie u Was w mieście Łodzi. To są powody do dumy, to są powody, żeby o tym pisać bo to utwierdza mój zespól oraz mnie samego w tym, że to co robimy jest doskonałe. Tyle gwoli wstępu o nagrodzie, Małej Polanie Smaków i samym Polanie.
 
Spotkaliśmy się w jednym z najpiękniejszych okresów w roku. Za kilka dni Święta Bożego Narodzenia. Te święta, które jak żadne inne gromadzą nas przy wigilijnym stole. Rozmowa ta ma więc w sobie magię oczekiwania na najpiękniejsze świąteczne dni ale i klimat gorących przygotowań. Pozwolisz, że właśnie o tym klimacie i przygotowaniach do świąt porozmawiamy?
 
To klimat wyjątkowy. Ale zanim on ma miejsce jest gorączkowy zawrót głowy co kupić zrobić, ugotować, żeby było pysznie, rodzinnie. Większość z Nas sądzę, trzyma się tradycji, planuje i przygotowuje Święta jak kiedyś to miało miejsce gdy byliśmy dziećmi i nasze Mamy, Babcie właśnie je przygotowywały a my często w tym tylko przeszkadzaliśmy. Oczywiście chodzi mi o smaki, aromaty które ze Świętami kojarzą nam się wyjątkowo. Ale nie tylko jedzeniem Święta stoją ale jest jeszcze choinka, pierwsza gwiazdka, prezenty, kolędy. Cudny czas.
 
Jakie znaczenie ma dla Ciebie tradycja i nieprzerwane upływem czasu wartości?
 
Bardzo duże. Nie wyobrażam sobie odejść od dań typowych, nie wyobrażam sobie odejść od tradycji, postu, wieczerzy wigilijnej, opłatka, kolęd i pasterki. Nie wyobrażam robić Świąt metodą nowoczesną, czyli kupić gotowe dania i podać je do kolacji, Ty uwierzysz, ja mimo, że mógłbym wszystko przygotować w restauracji nigdy tego nie robię. Wszystko przygotowuję sam w domu. W domu musi pachnieć gotowaną kiszoną kapustą, grochem, barszczem, wywarem z grzybów i słodkimi makowcami. W domu musi pachnieć smażonym karpiem i najfajniejsze jest jak w trakcie przygotowywania tego wszystkiego, w tym całym zamęcie wszystkie okna są zaparowane, a moje psy patrzą…i patrzą czy spadnie im też coś do miski. No dobra koło, na podłogę. Są bliżej mnie niż miski.
 
Bez wątpienia, przyznasz, najtrwalszym z fundamentów polskości jest kultywowanie i dbałość o zachowanie zawsze tych samych, pięknie utartych zwyczajów. Które z nich zapadają Ci głęboko w sercu i bez których nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia?
 
To wcześniej już wspomniane przeze mnie. Post w wigilię do kolacji, ile trzeba mieć silnej woli, żeby przygotowując dania nie zgrzeszyć i jednak coś przekąsić. Tak było u mnie w moim domu zawsze i tego się mocno trzymam. Choinka, jej ubieranie, stół i obrus wykrochmalony, sianko na stole, opłatek kupiony u organisty. Przez cały dzień od rana kiedy jestem w kuchni, tą radość przygotowywania kolacji wigilijnej uprzyjemniam sobie słuchaniem kolęd, mruczę podśpiewuję a podczas kolacji już odważnie śpiewam, no różnie nieraz to wychodzi ale najważniejsza jest tradycja, nie urodziłem się piosenkarzem tylko kucharzem. Prezenty, to kolejny zwyczaj, i tu wcale nie muszą to być prezenty drogie, wyszukane, to może być drobnostka, a i tak radość niesie.. a później syci, uśmiechnięci, z lekką chrypką od śpiewu kolęd udajemy się na pasterkę. Ale to jest magia, magia Świąt.
 
Czy zdarza Ci się „przemycać” na stół wigilijny potrawy nowe, nieznane? Czy Twój stół z założenia ma być zawsze taki sam? A może na nowatorskie kroki pozwalasz sobie w pierwszy i drugi dzień świąt?
 
Sama wieczerza wigilijna to smaki mojej Babci, Mamy i nie staram się nić dodatkowo przemycać bo to nie ma sensu. Dania kolacji wigilijnej smakują najlepiej na  świecie właśnie w tym dniu, wydawałyby się proste z banalnych składników ale to jest ich mocna strona. Bo czy karp smakuje kiedy indziej lepiej? Czy mamy na niego ochotę bardziej niż właśnie w tym dniu? Albo kapusta z grochem czy piękny rubinowy barszcz i te magiczne uszka. Ręcznie lepione, duże pełne grzybów. Oj dostałem ślinotoku, chyba za wcześnie.
 
Czy znajdziesz porównanie innych kuchni do naszej, polskiej? Co ją wyróżnia i stanowi o jej wyjątkowości, jeśli taka jest?
 
Kuchnia polska to kuchnia wyjątkowa, bogata i urozmaicona. Wkurza mnie jak ktoś mówi, że kuchnia francuska czy jakaś inna jest najlepsza. Nie zgadzam się z tym , my mamy takie bogactwo w naszej kuchni od tych dań typowych dla kuchni polskiej do dań wywodzących się z kuchni regionalnych.
 
Jak w Twojej ocenie, ewoluuje polska, tradycyjna kuchnia? Opisałbyś jej drogę od prastarych, wiejskich kuchni czy jadalni w dworkach szlacheckich? Zgubiliśmy coś po drodze czy pozyskaliśmy?
 
...my mamy skłonność do zagubienia w kuchni i na talerzu. Lubimy przesadzić, lubimy przerost formy nad treścią. A przecież wystarczy kilka składników, doskonały smak i sukces murowany. Najważniejsze, że zmierzamy w dobrym kierunku, małymi kroczkami odbudowujemy wizerunek kuchni polskiej, zapominamy i wyciszamy trend, że to kuchnia ciężka, pracowita. Stawiamy na większą lekkość i smak.
 
Masz 12 potraw, czy ich nie liczysz?
 
Nie, nie liczę. Na pewno aż tyle ich nie mam, ale może 10?
 
Pasterka?
 
Obowiązkowo, no chyba, że choroba zmoże bo kiedyś to miało miejsce. A po pasterce herbata, gorąca herbata i ciasto. Ale to fajne.
 
Dom czy pensjonat?
 
Dom tylko i wyłącznie. W pensjonacie, hotelu czy na wczasach chyba bym oszalał.
 
Jesteś zawsze obecny na największym kulinarnym wydarzeniu regionu łódzkiego, Smakach Ziemi Łódzkiej. Co powoduje, że chcesz tu być?
 
Bliskość z uczestnikami, kapitalna energia, możliwość spróbowania waszych smaków. I te wspaniale Panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Za każdym razem mimo zmęczenia chrypki, bo wiesz, że buzia raczej mi się nie zamyka podczas prowadzenia tego cudnego spotkania, wracam do domu młodszy, szczęśliwszy i najedzony. Pełen wspomnień, które do tej pory mam przyjemność sobie przypominać.
 
Zdradzę Ci tajemnicę, że rozkochałeś w sobie co do jednej, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich. Fantastyczny kontakt i relacje, które mam przyjemność obserwować wynikają z ich ogromnego szacunku do Twojej wiedzy kulinarnej. Już po pierwszej edycji Smaków Ziemi Łódzkiej, panie wiedziały, że mają przed sobą partnera, któremu nie da się „wcisnąć zapewnień” nie mających miejsca na serwowanym talerzu. Czy któreś z tych spotkań szczególnie zapadło Ci w pamięć?
 
…każde jest wyjątkowe, niepowtarzalne. A co najważniejsze zawsze świeci słońce. Tam z góry wiedzą, że to impreza godna promyków i ludzie godni żeby słonko do nich się uśmiechało. A nie jest tak zawsze a przy tego typu imprezach, uwierz mi proszę. Wiem co mówię…
 
Gdybyś miał dokończyć zdanie: Tradycje kulinarne ziemi łódzkiej…
 
opierają się na pamięci o rodzinnym domu, tradycji. Oparcie jest nie tylko w samym smaku, różnorodności ale skromności i elegancji, a tego też nie zawsze jesteśmy w stanie poczuć gdzie indziej.
 
Na koniec, zdradź proszę naszym czytelnikom, czy choinka w Twoim domu jest każdego roku inna, wolisz te pstrokate, przaśne, czy idziesz z duchem czasu ubierając ją w jeden kolor?
 
Zawsze świeża, pachnąca i ubrana skromnie. Najważniejsze muszą wisieć słodkie sople w kolorowych papierkach i bombki, koniecznie szklane.
 
Przewrotnie zapytam: odpoczniesz w te święta? (śmiech)
 
A wiesz, że tak! Albo inaczej, tak planuję. A co będzie i jak będzie to czas pokaże.
 
Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia, dziecięcej magii oczekiwania na Św. Mikołaja, atmosfery ciepłej sercem bliskich osób i wielkie podziękowania za wszystkie dobre słowa o mieszkańcach województwa łódzkiego.
 
 
Rozmawiała: Maria Kaczorowska – Dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego
poniedziałek, 12 grudnia 2016

Zimowy numer kwartalnika

Zapraszamy do lektury trzeciego numeru kwartalnika „Wprowadzamy zmiany”.
W ostatnim w tym roku numerze możecie Państwo przeczytać o wkładzie województwa łódzkiego w krajową produkcję rolną. Okazuje się bowiem, że region łódzki znajduje się w krajowej czołówce pod względem uprawy roślin i hodowli zwierząt. Wywiad z Wicemarszałkiem Województwa Łódzkiego Arturem Bagieńskim dostarczy informacji o naborach wniosków i inwestycjach finansowanych w ramach PROW 2014-2020. Ponadto w tym numerze znajdują się informacje o wydarzeniach finansowanych ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, zmiany legislacyjne i ciekawy artykuł o dawnych zwyczajach bożonarodzeniowych oraz o odnowionych zabytkowych kościołach.
poniedziałek, 5 grudnia 2016

Sołectwa w Szadku

W niedzielę 4 grudnia 2016 r. w Szadku odbyła się wyjątkowa impreza prezentująca tradycję, kulturę i kulinaria  regionu łódzkiego. Wszystko za sprawą Regionalnego Turnieju Sołectw, na który z całego województwa zjechały sołectwa, by pochwalić się tym, co najlepsze na wsi.
W tegorocznej edycji imprezy wzięło udział 30 sołectw. Każde prezentowało się indywidulanie w domku wystawienniczym zapraszając na degustację regionalnych rarytasów i do kupna oryginalnych dekoracji. Ponadto wszystkie sołectwa brały udział w zmaganiach konkursowych w trzech kategoriach: prezentacja artystyczna, prezentacja rękodzieła i prezentacja regionalnego jadła. Dzięki takiemu programowi sołectwa mogły zaprezentować się z najlepszej strony, a odwiedzający imprezę nie mogli narzekać na brak atrakcji.
W tym roku zwycięzcami w poszczególnych  kategoriach okazali się:

I kategoria – Tradycyjna potrawa regionalna
I miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Ogrodzimia i Szadkowic KOS (nagroda 1600 zł)
II miejsce – Przyrownica (nagroda 1100 zł)
III miejsce – Chojne (nagroda 1000 zł)
Wyróżnienie dla Grzybowa i Woli Stryjewskiej (nagrody po 800 zł)

II kategoria – wystawa rękodzieła i przedmiotów użytkowych związanych z wsią
I miejsce – Petrykozy (nagroda 2500 zł)
II miejsce – Wilamów (nagroda 2000 zł)
III miejsce – Wola Zaleska (nagroda 1500 zł)
Wyróżnienie dla Zadzimia i Szadku (nagrody po 1000 zł)

III kategoria – Prezentacja artystyczna
I miejsce – Strońsko (nagroda 2500 zł)
II miejsce – Bałdrzychów (nagroda 2000 zł)
III miejsce – Jeżów (nagroda 1500 zł)
Wyróżnienie dla Węglanów i Żardków (nagrody po 1000 zł)

 

poniedziałek, 28 listopada 2016

Ważna informacja dla uczestników szkolenia z zakresu gospodarki wodno-ściekowej

Samorząd Województwa Łódzkiego, kontynuując cykl szkoleń dla potencjalnych beneficjentów uruchamianych działań Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, był organizatorem szkolenia w zakresie gospodarki wodno-ściekowej. W szkoleniu, które odbyło się w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego w dniach 24 i 25 listopada 2016 roku, uczestniczyło prawie 200 osób, przedstawicieli samorządów i spółek gminnych, którzy planują ubiegać się o współfinansowanie operacji w tym zakresie.
Podczas szkolenia przekazane zostały wszystkie niezbędne informacje dotyczące możliwości ubiegania się o pomoc, wskazany został sposób prawidłowego wypełnienia wniosku o przyznanie pomocy oraz omówione zostały zagadnienia związane z zamówieniami publicznymi. Zaproszeni goście mieli możliwość zadawania pytań i zgłaszania wszelkich wątpliwości, które na miejscu zostały omówione.
Jedną z kwestii spornych była interpretacja trzech warunków wynikających z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lipca 2016 roku w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu „Gospodarka wodno-ściekowa”(…):

  1. Kwota kosztów kwalifikowalnych nie może być wyższa niż 1 000 000 euro,
  2. Kwota dofinansowania dla jednego beneficjenta nie może przekroczyć kwoty 2 000 000 złotych,
  3. Poziom współfinansowania operacji ze środków EFRROW wynosi dokładnie 63,63%.

Z drugiego i trzeciego warunku wynika, że maksymalna możliwa kwota kosztów kwalifikowalnych może wynieść 2 000 000 złotych / 63,63% = 3 143 171 złotych. W celu rozwiania wątpliwości poniżej przedstawiamy stanowiska Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w tej sprawie:
„Zgodnie z § 6 ust. 1-2 ww. rozporządzenia pomoc jest przyznawana w wysokości 63,63% kosztów kwalifikowalnych do wysokości limitu, który w okresie realizacji PROW na lata 2014-2020 nie może przekroczyć 2 000 000 zł na beneficjenta. Tym samym zapisy rozporządzenia pośrednio określają wysokość kosztów kwalifikowalnych dla operacji typu „gospodarka wodno-ściekowa” ok. 3 100 000  zł. Z uwagi na § 5 rozporządzenia, w którym wskazany został katalog dopuszczalnych kosztów kwalifikowalnych, niedopuszczalne jest wzywanie wnioskodawcy do korekty wniosku polegającej na zmniejszeniu kosztów kwalifikowalnych operacji, poprzez ujęcie ich w kosztach niekwalifikowalnych”. Problem „sztywnej intensywności pomocy” został przeanalizowany przez Komitet Monitorujący PROW 2014-2020, czego efektem jest Uchwała nr 66 z dnia 24 czerwca 2016 roku (w załączniku poniżej).
Biorąc pod uwagę powyższe oraz uwzględniając obowiązujące na dzień dzisiejszy przepisy, wydaje się niemożliwym przyznanie pomocy dla operacji, której koszty kwalifikowalne wynoszą więcej niż 3 143 171 złotych. W celu uniknięcia możliwości odmowy przyznania pomocy, prosimy o składanie projektów spełniających powyższe warunki. O kolejnych uzgodnieniach będziemy informować na bieżąco.
Prezentacje ze szkolenia dostępne są w załączniku poniżej. Przypominamy, iż nabór wniosków o przyznanie pomocy dla zakresu dotyczącego gospodarki wodno-ściekowej zakończy się w dniu 5 stycznia 2017 roku o godzinie 12.00.

piątek, 25 listopada 2016

Finał XXIV Wojewódzkiej Olimpiady Wiedzy O Wiejskim Gospodarstwie Domowym

Już po raz 24. w dniu  24 listopada 2016 r. odbył się finał Wojewódzkiej Olimpiady Wiedzy o Wiejskim Gospodarstwie Domowym. Do finału przystąpiło 30-stu uczestników z terenu województwa łódzkiego, którzy wyłonieni zostali spośród 69 osób biorących udział w eliminacjach oddziałowych.


Eliminacje miały miejsce  20 października 2016 r. w Oddziałach Piotrków Trybunalski  Kościerzyn oraz w Centrali  w Bratoszewicach.
Zgodnie z Regulaminem, w pierwszej części etapu finałowego, finaliści musieli zmierzyć się z 35 pytaniami testowymi, które zakresem merytorycznym obejmowały następujące zagadnienia:
• zasady zdrowego i racjonalnego  żywienia,
• agroturystyka i turystyka wiejska,
• zagrody edukacyjne,
• ekologia i ochrona  środowiska na wsi,
• dziedzictwo kulturowe,
• produkt lokalny, tradycyjny i regionalny,   
• sprzedaż bezpośrednia z gospodarstwa,
• przedsiębiorczość na obszarach wiejskich,
• BHP w gospodarstwie rolnym.


Po zakończeniu etapu testowego – dziesięciu uczestników z najlepszymi rezultatami - zostało zakwalifikowanych do ostatniego etapu Olimpiady – etapu ustnego.


Etap ustny polegał na odpowiedzi na zestaw trzech pytań problemowych, losowo wybranych przez uczestników Olimpiady.


Po podsumowaniu wyników uzyskanych przez uczestników Olimpiady w etapie testowym oraz w etapie ustnym, laureatami XXIV Wojewódzkiej Olimpiady Wiedzy o Wiejskim Gospodarstwie Domowym zostali :


Miejsce I  – Seweryna Kabała – Draby, gm. Działoszyn, powiat pajęczański
Miejsce II –Aleksandra Manowska-Borycka – Rogi, gm. Wielgomłyny, powiat radomszczański
Miejsce III - Anna Żak – Łódź, miasto - powiat Łódź


Kolejne lokaty ukształtowały się następująco:


Miejsce IV – Katarzyna Rolewska – Jadzień, gm. Kiernozia, powiat łowicki
Miejsce V – Zofia Majchrowska – Brenica, gm. Lubochnia, powiat tomaszowski
Miejsce VI – Jadwiga Cukier – Brenica, gm. Lubochnia, powiat tomaszowski
Miejsce VII – Bożena Matuszewska-Pająk – Brenica, gm. Lubochnia, powiat tomaszowski
Miejsce VIII – Agnieszka Radomska – Ewcin, gm. Będków, powiat tomaszowski
Miejsce IX – Anna Walczak- Wola Cyrusowa, gm. Dmosin, powiat brzeziński
Miejsce X – Justyna Krawczyk – Rogi, gm. Wielgomłyny, powiat radomszczański


Wszyscy finaliści Olimpiady uhonorowani zostali nagrodami rzeczowymi zakupionymi ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego - Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.


Serdecznie gratulujemy zwycięzcom oraz wszystkim  uczestnikom olimpiadowych zmagań.

 


(Tekst: Edyta Kijak ŁODR zs. w Bratoszewicach
Zdjęcia – Krzysztof Grzelak
)

środa, 23 listopada 2016

By na wsi było bezpieczniej

Pomimo że liczba nieszczęśliwych zdarzeń w rolnictwie z roku na rok maleje, to jednak corocznie w rolnictwie ok. 20000 osób ulega wypadkom przy pracach rolniczych. Stąd znajomość i przestrzeganie zasad bezpiecznej pracy w gospodarstwie powinno być ważnym elementem dla rolnika prowadzącego gospodarstwo, a także dla członków jego rodziny,  a więc i dzieci uczestniczących, nawet pośrednio, w życiu gospodarstwa. Dlatego tak ważna jest edukacja już od najmłodszych lat. W związku z tym Oddział Regionalny KRUS w Łodzi, Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi, Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach we współpracy z Kuratorium Oświaty w Łodzi oraz Towarzystwem Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW” w Łodzi organizują corocznie Konkurs wiedzy o bezpieczeństwie pracy w rolnictwie dla uczniów kształcących się w zawodach rolniczych w szkołach ponadgimnazjalnych województwa łódzkiego. W ten sposób pragniemy zachęcać mieszkańców wsi do zdobywania wiedzy i stosowania zasad bezpiecznej pracy w gospodarstwie.
 
W tegorocznej edycji KONKURSU WIEDZY O BEZPIECZEŃSTWIE PRACY W ROLNICTWIE wzięło udział ponad 400 uczniów z 16 szkół ponadgimnazjalnych.
W październiku bieżącego roku przeprowadzono etap szkolny konkursu. Zwycięzcy tego etapu – 26 uczniów – przystąpiło do etapu wojewódzkiego.
Tradycyjnie etap wojewódzki przeprowadzono w Ośrodku Szkoleniowym w siedzibie Centrali Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach.
 
Laureatami etapu wojewódzkiego  w kolejności zajętych miejsc zostali:
1. Mateusz Szwed z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach
2. Filip Krawczyk z Zespołu Szkół Rolniczych w Sędziejowicach
3. Paweł Kozłowski z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Zduńskiej Dąbrowie
4. Robert Kobierski z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Głuchowie
5. Łukasz Piech z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie
6. Dominik Szafarski z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach
7. Dariusz Marszałek z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie
8. Adrian Chodała z Zespołu Szkół Rolniczych w Czarnocinie
9. Krystian Gawlik z Zespołu Szkół Rolniczych w Sędziejowicach
10. Tomasz Bakalarczyk z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie.
 
Wszyscy uczestnicy etapu wojewódzkiego otrzymali gratulacje, dyplomy i nagrody rzeczowe. Nagrody dla pierwszych pięciu laureatów ufundował Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego.
 
Organizatorzy konkursu są przekonani, że konkurs spełnił zakładane cele. Przygotowując się do konkursu, uczniowie usystematyzowali i pogłębili swoje wiadomości oraz nabyli nowe umiejętności, które będą mogli wykorzystać w przyszłej pracy zawodowej. Natomiast świadomość ewentualnych braków będzie dla nich zachętą do samodzielnego zdobywania wiedzy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie.
 
(Tekst: Marek Mazurkiewicz ŁODR zs. w Bratoszewicach)
środa, 23 listopada 2016

Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywieniowym

Na wniosek Politechniki Łódzkiej, w dniach 21-22 listopada 2016 roku, odbyła się międzynarodowa konferencja mająca na celu przybliżenie problematyki w procesach zarządzania produkcją i opakowań. W Uniejowie, gdzie odbywało się spotkanie, pojawili się przedstawiciele branży spożywczej oraz ośrodków naukowych z kraju i z Europy.


W dzisiejszych czasach w procesie produkcji żywności uczestniczy wiele podmiotów na różnych etapach jego przebiegu. Począwszy od rolnika produkującego surowce, poprzez przetwórców, producentów opakowań, firmy logistyczne i na sprzedawcach kończąc. Nie bez znaczenia w tym procesie jest także obecność ośrodków doradztwa rolniczego, podmiotów zajmujących się stroną prawną produkcji żywności oraz uczelni wyższych, które prowadzą badania w zakresie produkcji i dystrybucji żywności.


Potencjalny konsument, nabywając gotowy produkt już w sklepie, często nie zastanawia się nad tym, jaką drogę musiał przebyć produkt, zanim trafił na sklepową półkę, co wpłynęło na proces produkcji i jakie problemy należało rozwiązać, by ten proces zakończyć. Już sam fakt uczestnictwa w tym procesie tak wielu podmiotów, daje duże prawdopodobieństwo wystąpienia konfliktu interesów, sprzeczności w przepisach prawa itp.


Zorganizowana konferencja dała szansę wymiany doświadczeń i spostrzeżeń oraz dyskusji nad aktualnymi problemami. Wygłaszane przez przedstawicieli różnych środowisk referaty i prelekcje dały obraz dynamicznych zmian w procesie produkcji żywności, jakie narzucają zmieniające się trendy na rynku oraz uwarunkowania prawne.

piątek, 18 listopada 2016

XXIV Wojewódzka Olimpiada Wiedzy Rolniczej 2016, Finał Wojewódzki

W Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach 17.11.2016 r. odbył się finał wojewódzki olimpiady, który uroczyście otworzył Włodzimierz Lewandowski, dyrektor ŁODR zs. w Bratoszewicach.


Olimpiada przebiegała w dwóch etapach:

 


I Etap – eliminacje oddziałowe w: Centrali ŁODR zs. w Bratoszewicach oraz w oddziałach: w Piotrkowie Trybunalskim i w Kościerzynie – 18.10.2016 r.


II Etap – Finał Wojewódzki w Centrali ŁODR zs. w Bratoszewicach – 17.11.2016 r.

 


Nad prawidłowym przebiegiem II etapu olimpiady czuwała komisja w składzie:


1. Włodzimierz Lewandowski – przewodniczący
2. Ewa Szewczyk – wiceprzewodnicząca
3. Ewa Janczak – sekretarz
4. Anita Maj-Kałdońska – członek
5. Cezary Solarczyk – członek
6. Zenobia Opala – członek
7. Arkadiusz Krakowiak – członek


Celem organizowanej olimpiady było zwrócenie uwagi producentów rolnych, uczniów szkół rolniczych oraz społeczności zamieszkującej obszary wiejskie na: zasady dobrej praktyki rolniczej, prawidłowe użytkowanie gruntów – niepogarszające ich jakości, ochronę środowiska przed zanieczyszczeniami wynikającymi z prowadzonej w gospodarstwie rolnym działalności, odnawialne źródła energii, wpływ zmian klimatycznych na rolnictwo, wzajemne oddziaływanie rolnictwa i środowiska (poprawa stanu świadomości ekologicznej), tworzenie grup producentów rolnych, wytwarzanie produktów rolniczych w sposób niezagrażający zdrowiu ludzi i zwierząt, zdrowotność roślin oraz dobrostan zwierząt, jak również na możliwości skorzystania z funduszy unijnych (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020). Ponadto celem konkursu było propagowanie: standardów jakości w produkcji rolnej, integrowanej ochrony roślin oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie.

 


Do olimpiady przystąpili rolnicy i uczniowie szkół rolniczych z woj. łódzkiego. W pierwszym etapie olimpiady uczestniczyło 88 osób. Podczas eliminacji oddziałowych zgodnie z Regulaminem olimpiady wyłoniono do II etapu – Finału Wojewódzkiego 30 uczestników. Finał Wojewódzki składał się z dwóch części, tj. z testu oraz eliminacji ustnych. Do eliminacji ustnych zakwalifikowało się dziesięcioro finalistów z najlepszymi wynikami testu.


Pytania testowe oraz w części ustnej obejmowały następujące zagadnienia:


• produkcja roślinna, w tym integrowana ochrona roślin;
• produkcja zwierzęca;
• standardy jakości w produkcji rolnej;
• zasady dobrej praktyki rolniczej;
• odnawialne źródła energii;
• minimalne wymagania wzajemnej zgodności (cross compliance) dla gospodarstw rolnych;
• fundusze unijne (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020);
• ekonomika i marketing produktów rolnych;
• tworzenie grup producentów rolnych;
• ekologia i ochrona środowiska na wsi;
• bezpieczeństwo i higiena pracy w rolnictwie.

 


Podczas części ustnej, znamienitym gościem w pracy komisji konkursowej była Pani Maria Kaczorowska, dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Nagrody dla finalistów olimpiady ufundowane były w ramach Planu Operacyjnego Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego na lata 2016-2017 (etap I na 2016 r.) w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


Laureatami XXIV Wojewódzkiej Olimpiady Wiedzy Rolniczej w 2016 r. zostali:

 

I MIEJSCE – Arkadiusz Sujka, ZSR w Lututowie

II MIEJSCE – Szczepan Bezulski, rolnik (powiat pajęczański, gmina Kiełczygłów)

III MIEJSCE – Kamil Gniatkowski, rolnik (powiat radomszczański, gmina Kodrąb)

IV MIEJSCE – Filip Krawczyk, ZSR w Sędziejowicach

V MIEJSCE – Sebastian Rosiak, ZSP Nr 2 RCKUiP w Łowiczu

VI MIEJSCE – Bartosz Kornacki, rolnik (powiat zduńskowolski, gmina Zduńska Wola)

VII MIEJSCE – Damian Brożyna, ZSR w Sędziejowicach

VIII MIEJSCE – Jarosław Wysocki, ZS CKR w Widzewie

IX MIEJSCE – Kamil Wojtasik, ZS CKR w Widzewie

X MIEJSCE – Tomasz Kacprzak, ZS CKR w Zduńskiej Dąbrowie


Laureatom serdecznie gratulujemy. Składamy wyrazy uznania i gratulacje nauczycielom i opiekunom uczniów biorących udział w olimpiadzie.

 


(Tekst: Ewa Szewczyk
Fot. Cezary Solarczyk, Tomasz Liska)