Łódzkie jedzie na Targi SLOW FOOD w Stuttgarcie

W dniach 10–13 kwietnia 2014 roku Województwo Łódzkie będzie uczestniczyło w Międzynarodowych Targach SLOW FOOD. Wydarzenie słynie z dobrego smaku i specjałów regionalnych.
Głównym założeniem targów jest promowanie regionalnej, naturalnej żywności, będącej przeciwieństwem żywności typu fast food. Partnerem targów jest włoska organizacja SLOW FOOD, która propaguje ideę dobrego smaku produktów żywnościowych oraz czerpania radości i zadowolenia z jedzenia.
 
Region łódzki reprezentować będą:
- Hektor Sp. z o.o., Działoszyn – Grupa Producentow Chrzanu i Warzyw "Nadwarcianka" Sp. z o.o., Osjaków
- Slodkie Natchnienie, Łeczyca
- Elita Grupa Producentów Owoców Sp. z.o.o., Głowno
- OwoSnacks – Stanislawa Milczewska, Łódź
 
Na stoisku Województwa Łódzkiego będą prezentowane produkty regionalne, które zgodnie z regulaminem targów SLOW FOOD zostały wcześniej zgłoszone.
 
Do udziału w targach zgłaszać można było wyłącznie produkty, które spełniają niżej wskazane warunki:
✔ zostały wytworzone w sposób tradycyjny zgodnie z regułami rzemiosła,
✔ nie zawierają substancji zmienionych genetycznie,
✔ nie zawierają dodatków do żywności i aromatów syntetycznych oraz ekstraktów drożdżowych,
✔ nie zawierają cukrów syntetycznych i cukrów wytwarzanych chemicznie.