Turystyka kulinarna w Łódzkiem

Wciąż rosnące zainteresowanie produktami lokalnymi, tradycyjnymi czy ekologicznymi spowodowało rozwinięcie się turystyki kulinarnej. Poznawanie nowych regionów „od kuchni” zyskuje coraz więcej zwolenników, a zainteresowanie podróżujących nowym rodzajem turystyki wciąż rośnie.  
Przyglądając się tym zmianom i wychodząc im naprzeciw, przy współpracy z partnerem: Zakładem Etnologii i Folklorystyki w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Łódzkiego, SR KSOW WŁ zorganizował międzynarodowe warsztaty pt.: „Lokalna turystyka kulinarna w dobie restrukturyzacji obszarów wiejskich”.
W dniach 04 – 05 września 2014 r., odbyły się spotkania z lokalnymi przedsiębiorcami z województwa łódzkiego i wizyty w gospodarstwach agroturystycznych.
Warsztaty stanowią kontynuację kontaktów specjalistycznych między naukowcami i praktykami zajmującymi się problematyką tradycyjnej kultury kulinarnej w dobie współczesnej. Były one okazją do zapoznania się ze specyfiką tradycji kulturowo-kulinarnych województwa łódzkiego w świetle innowacyjnej działalności małych i średnich przedsiębiorstw, przy znacznym udziale funduszy unijnych.