Chrzan w roli głównej


Co do tego, że łódzkie jest zagłębiem chrzanowym, nie ma wątpliwości. Zlokalizowane jest ono w południowo-zachodniej części województwa, a tworzą je gminy Działoszyn, Kiełczygłów, Osjaków, Rusiec i Siemkowice. Uprawy chrzanu zajmują tutaj około 700 ha i to tutaj koncentruje się większość upraw tego warzywa w kraju. Na tym terenie znajduje się wiele przetwórni produkujących tarty chrzan oraz przetwory, gdzie składnikiem jest właśnie chrzan.  I to właśnie chrzan stał się głównym bohaterem organizowanego IV Wojewódzkiego Święta Chrzanu, które  po raz czwarty odbyło się w Osjakowie.


Podczas imprezy zostali nagrodzeni najlepsi plantatorzy z każdej z okolicznych gmin, wybrany został najokazalszy korzeń chrzanu, koła gospodyń wiejskich serwowały wiele dań, gdzie  składnikiem było właśnie to warzywo. Jednym z punktów programu niedzielnej imprezy był pokaz kulinarny w wykonaniu mistrza kuchni Tomasza Jakubiaka. Kucharz zaprezentował przygotowanie potraw, gdzie częścią dania był osjakowski chrzan tarty, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dla wszystkich tych, którzy tego dnia w Osjakowie być nie mogli, mamy dobrą wiadomość. Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego sfinansował nagranie programu o święcie uwzględniającego popisy kulinarne Tomasza Jakubiaka. Do obejrzenia programu zapraszamy w niedzielę 21 września o godzinie 18.55 na antenie TVP Łódź.


Zorganizowanie IV Wojewódzkiego Święta Chrzanu możliwe było dzięki środkom finansowym jakie gminie zostały przyznane przez Samorząd Województwa Łódzkiego w ramach PROW na lata 2007-2013.