Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych pn. „Tygiel Smaków 2022”

czwartek, 1 września 2022

W bieżącym roku podczas XV Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD 2022 odbędzie się kolejna XIII edycja Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych pn. „Tygiel Smaków 2022”.

Organizowany od 2008 roku konkurs cieszy się dużym zainteresowaniem wśród wytwórców z naszego województwa. W trakcie 15 lat99 produktów otrzymało statuetki czyli główne nagrody w Konkursie. Wytwórcy, którzy otrzymali nagrodę,  mają prawo umieszczać jej rozpoznawalny na terenie całego kraju znak na etykietach swoich produktów, zwiększając tym samym atrakcyjność produktu wśród potencjalnych konsumentów.

W ciągu ostatnich dwóch lat konkurs nie odbywał się z powodu pandemii COVID-19. W tym okresie producenci niecierpliwie oczekiwali na kolejną edycję. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom, w dniu 16 września 2022 r. planowana jest organizacja kolejnej edycji wydarzenia.

Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów spożywczych o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Produkty tradycyjne są elementem kulinarnego dziedzictwa regionu i stanowią jego rozpoznawalną markę. Dzięki konkursowi wytwórcy mają szansę na wzmocnienie pozycji rynkowej prezentowanych produktów, zaś konsumenci dostają możliwość wyboru spośród produktów wysokiej jakości.

Do konkursu producent może zgłosić takie produkty rolne, środki spożywcze lub napoje, które
są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego i dodatkowo charakteryzują się wysoką jakością
i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania oraz są związane z kulturą
lub historią województwa łódzkiego.

Producenci mają możliwość zgłaszania produktów w poniższych kategoriach:

  • mięso świeże oraz produkty mięsne
  • orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nieprzetworzone)
  • wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • gotowe dania i potrawy
  • napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
  • sery i inne produkty mleczne
  • inne produkty, w tym: oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby itp.

 W każdej z siedmiu kategorii konkursowych Komisja Konkursowa przyznaje nagrodę -  statuetkę „Tygielka Smaków 2022” oraz dyplom.

Produkt/potrawa, któremu Komisja Konkursowa przyzna największą liczbę punktów, otrzymuje nagrodę główną - statuetkę „Tygla Smaków 2022” oraz dyplom.