Święto kuchni regionalnej podczas targów SMAKI REGIONÓW w Poznaniu

Województwo Łódzkie, wraz z producentami najwyższej jakości żywności z naszego regionu, wzięło udział w wielkim święcie regionalnej kuchni, targach SMAKI REGIONÓW w Poznaniu. Wydarzenie to prawdziwa uczta dla entuzjastów wybornego jedzenia, gdzie smak i aromat regionalnych produktów zachwycają w całej swej okazałości.

Na targach gościli przedstawiciele regionalnych firm z 15 województw, tworząc niepowtarzalną okazję dla tych, którzy dbają o zdrowy styl życia i doceniają produkty od lokalnych dostawców. Była to wyjątkowa okazja do zanurzenia się w regionalnych smakach i produktach, które są żywym dziedzictwem kulinarnym, przygotowywanym zgodnie z tradycyjnymi recepturami, miejscową historią oraz filozofią ruchu slow food. Na stoisku Województwa Łódzkiego zaprezentowali się różni wystawcy, obejmujący szeroką gamę produktów.

Kolejny raz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznała prestiżowe nagrody „Perły 2023” w ramach ogólnokrajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, który odgrywa istotną rolę nie tylko w odkrywaniu i zachowywaniu dziedzictwa kulinarnego, ale także wspiera rozwój rynku produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych na obszarze całej Polski.

Z ogromną radością przedstawiamy laureatów nagrody z Województwa Łódzkiego:

  • PPHU Agnieszka Gajda – Sokołowska za wyjątkowy Chleb żytni z kozieradką.
  • Marek Zawiasa z „Rarytasów od Zawiasy” za doskonały Twaróg.
  • Adam Wiklak z Pasieki Pszczelarskiej Boży Dar za wyjątkowy Miód koniczynowo-lipowy.
  • Czesław Maszczyk uhonorowany za wyjątkową Konfiturę z ałyczy.
  • Aleksandra Kowalska z KOWAL wyróżniona za wyśmienite Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Jesteśmy niezmiernie dumni z tych wybitnych osiągnięć naszych lokalnych producentów. Gratulujemy wszystkim laureatom, którzy poprzez swoją pasję i wysiłek przyczyniają się do promocji unikalnych smaków regionu Łódzkiego!

Po raz osiemnasty zostało przyznane również wyróżnienie "Klucz do Polskiej Spiżarni", dedykowane jednostkom i organizacjom, które szczególnie przyczyniły się do ochrony dziedzictwa kulinarnego oraz rozwijania rynku produktów regionalnych i tradycyjnych. W tym roku, zaszczytne wyróżnienie trafiło do Pani Grażyny Wiatr, w uznaniu jej wyjątkowych zasług w propagowaniu żywności z województwa łódzkiego zarówno na krajowym, jak i międzynarodowym rynku.

Dodatkowo, uhonorowano uczestników Medalami Targów Smaki Regionów. W bieżącym roku aż 85 wystawców stanęło do rywalizacji, stawiając przed jury niezwykle trudne zadanie wyłonienia zwycięzców spośród różnorodnych produktów. Z naszego regionu wyróżnienie zdobyli:

  • Klimeko Sp. z o.o. sp. k. za wyjątkowy Bio twaróg tłusty,
  • P.H.U. Agnieszka Gajda-Sokołowska za Chleb żytni z mlekiem.

Wszystkim laureatom i uczestnikom serdecznie gratulujemy i zachęcamy do aktywnego udziału w przyszłych edycjach targów żywnościowych.