Aktualności - Żywność tradycyjna

czwartek, 21 grudnia 2023
Zarząd Województwa Łódzkiego ogłosił pierwszy otwarty konkurs ofert na realizację zadania publicznego Województwa Łódzkiego z zakresu podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej w 2024 roku pierwszy otwarty konkurs ofert pn. „Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej”. Szczegóły konkursu znajdują…
poniedziałek, 6 listopada 2023
Poznaliśmy laureatów Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2023”. Główną nagrodę konkursu, czyli tytuł i statuetkę Tygiel Smaków, zdobył Groseran, dwuletni kozi ser produkowany przez należącą do Moniki Lasoń firmę Groser z Grodziska pod Rzgowem w powiecie łódzkim wschodnim. - Nasze produkty to realizacja koncepcji od pola do stołu. Groseran…
piątek, 13 października 2023
Województwo Łódzkie, wraz z producentami najwyższej jakości żywności z naszego regionu, wzięło udział w wielkim święcie regionalnej kuchni, targach SMAKI REGIONÓW w Poznaniu. Wydarzenie to prawdziwa uczta dla entuzjastów wybornego jedzenia, gdzie smak i aromat regionalnych produktów zachwycają w całej swej okazałości. Na targach gościli przedstawiciele regionalnych firm z 15…
wtorek, 29 sierpnia 2023
Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego zaprasza do udziału w konkursie produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków 2023”. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 września. Do konkursu można zgłaszać m.in. tradycyjne dania, wyjątkowe napoje oraz regionalne produkty mięsne i mleczne. Ważne, by miały co najmniej 25-letnią tradycję wytwarzania, były związane z kulturą i historią…
czwartek, 22 września 2022
Kilka godzin pieszczenia zmysłów: wzroku, węchu, ale przede wszystkim smaku. Potem burzliwe obrady i w końcu werdykt. Znamy laureatów Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2022”! Główną nagrodę konkursu, czyli tytuł i statuetkę „Tygiel Smaków”, zdobył baleron sezonowany z Zaborowa przygotowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Daniela Czapnika z powiatu tomaszowskiego.…
czwartek, 1 września 2022
W bieżącym roku podczas XV Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD 2022 odbędzie się kolejna XIII edycja Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych pn. „Tygiel Smaków 2022”. Organizowany od 2008 roku konkurs cieszy się dużym zainteresowaniem wśród wytwórców z naszego województwa. W trakcie 15 lat aż 99 produktów otrzymało statuetki…