Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki

29 września – Międzynarodowy Dzień Kawy

poniedziałek, 29 września 2025

Kawa botanicznie wywodzi się prawdopodobnie z Etiopii, natomiast pierwsze ziarna dotarły do włoskiego portu w Wenecji z Jemenu, w którym to handlarze należący do Imperium Otomańskiego uprawiali kawę na eksport. Historyczne podania wskazują, że pierwsze transporty do Włoch miały miejsce na przełomie XVI i XVII wieku. Do Polski kawa dotarła w XVII wieku. Przytransportowali ją ze sobą Turcy, którzy w ówczesnym czasie panowali nad Mołdawią. Początkowo nie zaskarbiła sobie wielu miłośników, jednak stopniowo zyskiwała uznanie coraz większej części społeczeństwa, w tym króla Jana III Sobieskiego.
Znamy wiele sposobów podawania kawy – mała czarna, latte, cappuchino, macchiato, mrożona … . Kawa, tuż po wodzie, jest najpopularniejszym napojem na świecie. Dziennie spożywamy ją w ilości ponad 2,25 miliarda filiżanek. Z badań wynika, że u ludzi pijących regularnie kawę zmniejsza się ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu II, choroba Parkinsona czy choroby serca, usprawnia pracę mózgu, poprawia koncentrację. Ziarna kawy są bogatym źródłem związków bioaktywnych takich jak: polifenole i kofeina o potencjale antyoksydacyjnym. Substancje zawarte w naparze kawy, stanowią czynnik zapobiegawczy w chorobach neurodegeneracyjnych, czy właśnie schorzeniach układu krążenia. Dobra kawa nie tylko dostarcza energii, czy walorów smakowych, ale też wspomaga funkcjonowanie organizmu. Uchodzi też za dobre źródło antyoksydantów i jest polecana sportowcom. Jedną z substancji zawartych w kawie jest kwas chlorogenowy, który działa przeciwlękowo i zmniejsza wrażliwość na ból. Badania naukowe również sugerują, że kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzhaimera i depresję, a także zapobiegać otępieniu.
Więc nie jest przesadą powiedzenie: „Wschód słońca najlepiej oblewać filiżanką dobrej kawy!".