Aktualności Rolnictwo
czwartek, 23 czerwca 2016
15 czerwca 2016 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, po przekazaniu wniosków przez Marszałka Województwa Łódzkiego, wpisał na Listę Produktów Tradycyjnych kolejnych 6 produktów z naszego województwa: Kotlety z płatków owsianych Nalewka pigwowa Zupa z dyni z Rogowa Nalewka cierniowa Nalewka z czarnej porzeczki Pierogi z kapustą i grzybami z…
poniedziałek, 20 czerwca 2016
KONKURS kulinarny DLA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – laureaci V edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione…
czwartek, 19 maja 2016
Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na Listę wpisywane są produkty tradycyjne i środki spożywcze lub napoje spirytusowe, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, za które uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat, których jakość lub…
wtorek, 26 kwietnia 2016
W dniu 26 kwietnia 2016 roku Komisja ds. Wyboru Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność uchwaliła listę ocenionych lokalnych strategii rozwoju, które zostały zgłoszone w konkursie ogłoszonym przez Zarząd Województwa Łódzkiego w dniach od 1 grudnia do 30 grudnia 2015 roku.
czwartek, 21 kwietnia 2016
Zarząd Województwa Łódzkiego, po rozstrzygnięciu konkursu ofert na organizację Dożynek Wojewódzkich w roku 2016, w dniu 19 kwietnia 2016 roku zdecydował o przyjęciu oferty Gminy Piątek na organizację ww. przedsięwzięcia. Dożynki Wojewódzkie odbędą się w miejscowości Piątek w dniu 28 sierpnia 2016 roku. (dr)
piątek, 15 kwietnia 2016
Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na Listę wpisywane są produkty tradycyjne i środki spożywcze lub napoje spirytusowe, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, za które uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat, których jakość lub…