Aktualności Rolnictwo
czwartek, 11 sierpnia 2016
18 lipca 2016 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, po przekazaniu wniosków przez Marszałka Województwa Łódzkiego, wpisał na Listę Produktów Tradycyjnych kolejny produkt z naszego województwa - Ciastka zawijane z marmoladą Nasze województwo na tej przestiżowej liście ma już 102 prokdukty. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu na…
poniedziałek, 25 lipca 2016
W związku z bardzo dużym zainteresowaniem samorządów terytorialnych oraz społeczności lokalnej dotyczącej pomocy finansowej z budżetu Województwa Łódzkiego, udzielanej jednostkom samorządu terytorialnego województwa łódzkiego, w formie dotacji celowej, przeznaczonej na dofinansowanie zadań własnych gminy w zakresie realizacji małych projektów lokalnych realizowanych na terenach wiejskich, Zarząd Województwa Łódzkiego przyjął uchwałę nr 851/16…
wtorek, 28 czerwca 2016
Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego organizuje IX edycję Wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków”. Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu. Do konkursu można zgłosić…
czwartek, 23 czerwca 2016
15 czerwca 2016 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, po przekazaniu wniosków przez Marszałka Województwa Łódzkiego, wpisał na Listę Produktów Tradycyjnych kolejnych 6 produktów z naszego województwa: Kotlety z płatków owsianych Nalewka pigwowa Zupa z dyni z Rogowa Nalewka cierniowa Nalewka z czarnej porzeczki Pierogi z kapustą i grzybami z…
poniedziałek, 20 czerwca 2016
KONKURS kulinarny DLA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – laureaci V edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione…
czwartek, 19 maja 2016
Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na Listę wpisywane są produkty tradycyjne i środki spożywcze lub napoje spirytusowe, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, za które uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat, których jakość lub…