DOŁĄCZ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO
g -

logo

Menu

OGŁOSZENIE SEKRETARZA WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO W SPRAWIE OBSŁUGI INTERESANTÓW

czwartek, 31 grudzień 2020 09:26

Najlepsze pierogi w województwie lepi Julia

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami Julii Mańkowskiej ze Skowrody Południowej smakowały najbardziej jury Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego. 10-latka z mamą Moniką i siostrą Wiktorią, które również zostały wyróżnione w konkursie, zaprezentowały w Urzędzie Marszałkowskim, jak lepi się najlepsze pierogi w regionie.

Laureatka - uczennica Szkoły Podstawowej w Błędowie - była gościem marszałka Grzegorza Schreibera. Przy okazji wizyty w Urzędzie odebrała główną nagrodę w Konkursie - 1500 zł. Czek wręczył jej Andrzej Górczyński, członek zarządu województwa łódzkiego.
Julia opowiada, że zamiłowanie do gotowania zrodziło się u niej od podpatrywania mamy w kuchni. Marzy o występie w profesjonalnym programie kulinarnym.

Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego w tym roku po raz pierwszy. Wpłynęło blisko 150 zgłoszeń.
- Prace pokazały, że województwo łódzkie ma duży potencjał kulinarny, a mieszkańcy przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych w przygotowywaniu potraw i wypieków świątecznych - mówi Andrzej Górczyński.

Mieszkańcy województwa mogli zgłaszać swoje kulinarne propozycje w dwóch kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna i Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy. Do pierwszej zgłoszonych zostało ponad 50 potraw. Były to zarówno znane i popularne postne potrawy wigilijne, jak i te w nowym nurcie – potrawy mięsne. W kategorii Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy zgłoszono 100 propozycji. Były to głównie serniki, mako-serniki, pierniki oraz strucle makowe.

Każdy z członków komisji oceniał przesłane prace zgodnie z przyjętym regulaminem konkursu, biorąc pod uwagę takie kryteria, jak: wykorzystanie produktów z Listy Produktów Tradycyjnych z województwa łódzkiego, wykorzystanie produktów lokalnych oraz sposób prezentacji finalnej potrawy lub wypieku. Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych znalazły się: ogórki kwaszone po łowicku, twaróg tradycyjny, “tworóg” z Dionizowa, miód z doliny rzeki Mrogi, piotrkowski miód wielokwiatowy, masło z Głuchowa, masło tradycyjne naturalne szczercowskie, kompot wiśniowy po łowicku, powidła śliwkowe łowickie, kapusta kiszona w główkach.

Spośród produktów lokalnych, za które uznawano produkty pochodzące z terenu województwa łódzkiego, najczęściej wybierano nabiał z lokalnych mleczarni, owoce i warzywa z przydomowych ogródków, jaja od własnych kur, samodzielnie wykonane przetwory oraz mąkę z lokalnych młynów.

Pierwsze miejsce w kategorii Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy zajął Tomasz Wilk z Żarnowa. Jury najbardziej smakował Staropolski Piernik Żarnowski Babci Wilkowej.

Wojewódzki Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy sfinansowany został ze środków „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

bg, zdjęcia Piotr Wajman  

Media

Polecane

Województwo łódzkie uruchomiło kolejne trasy autobusowe

Województwo łódzkie uruchomiło kolejne trasy autobusowe

19-01-2021

39 linii autobusowych, 1500 kilometrów tras, 256 miejscowości przestaje być...

Czytaj więcej
76 rocznica spalenia więźniów obozu Radogoszcz

76 rocznica spalenia więźniów obozu Radogoszcz

19-01-2021

W nocy z 17 na 18 stycznia 1945 roku, kilkadziesiąt...

Czytaj więcej
Stwórzmy wspólnie nowy rozkład jazdy

Stwórzmy wspólnie nowy rozkład jazdy

19-01-2021

Masz uwagi odnośnie rozkładu jazdy pociągów w Łódzkiem? Można już...

Czytaj więcej
Co wiemy o szczepionkach na COVID-19?

Co wiemy o szczepionkach na COVID-19?

15-01-2021

Dziś (15 stycznia) ruszyła rejestracja na szczepienia przeciw COVID -19...

Czytaj więcej
Tarcza Antykryzysowa – jakie wsparcie można otrzymać z urzędów pracy. Czat z ekspertem

Tarcza Antykryzysowa – jakie wsparcie można otrzymać z…

15-01-2021

W poniedziałek, 18 stycznia, w godzinach 12:00-14:00 zapraszamy do udziału...

Czytaj więcej
Zaplanujmy wspólnie transport w regionie

Zaplanujmy wspólnie transport w regionie

15-01-2021

Cały transport pasażerski w regionie - siatka linii kolejowych i...

Czytaj więcej
Prawie 6 milionów złotych dla Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach

Prawie 6 milionów złotych dla Instytutu Ogrodnictwa w…

14-01-2021

Marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber wręczył dziś, 14 stycznia, symboliczny...

Czytaj więcej
STOP kłamstwom

STOP kłamstwom

14-01-2021

W związku z nieprawdziwą, szkalującą, naruszającą dobra osobiste informacją, jaka ukazała...

Czytaj więcej
O zdrowiu i biznesie na WRDS

O zdrowiu i biznesie na WRDS

14-01-2021

Ochrona zdrowia mieszkańców oraz sytuacja przedsiębiorców z regionu łódzkiego w...

Czytaj więcej

Dane kotnaktowe

Urząd Marszałkowski
Województwa Łódzkiego

al. Piłsudskiego 8
90-051 Łódź
NIP: 725-17-08-148
tel. 42 663 30 00
tel. 42 663 33 80
tel. kom. 695 356 594
e-mail: info@lodzkie.pl