Gotowanie ze smakiem

poniedziałek, 15 czerwca 2015
Tradycyjnie podczas „Smaków Ziemi Łódzkiej” niezwykle atrakcyjnie prezentowała się strefa gotowania, gdzie pod okiem doświadczonego kucharza Andrzeja Polana panie z kół gospodyń wiejskich przygotowywały popisowe dania. Jedno z nich z pomocą „Paprotek” przygotował marszałek Witold Stępień.

Zespół w ciągu trzydziestu minut przygotował kluski kładzione z okrasą z boczku i cebuli. Na początek właśnie jej przygotowaniem zajął się marszałek, potem było coraz lepiej – wyrabianie ciasta, kładzenie klusek na wodzie, smażenie boczku z cebulą, a na koniec serwowanie dań zgromadzonej publiczności. Jak się okazało kluski smakowały wyśmienicie.

A panie z kół gospodyń wiejskich serwowały m.in. prażoki z młodą kapustą, kluski z ciućkami i białym serem, cepeliny i żelazne kluski ze skwarkami.