Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki

Gotowanie ze smakiem

poniedziałek, 15 czerwca 2015
Tradycyjnie podczas „Smaków Ziemi Łódzkiej” niezwykle atrakcyjnie prezentowała się strefa gotowania, gdzie pod okiem doświadczonego kucharza Andrzeja Polana panie z kół gospodyń wiejskich przygotowywały popisowe dania. Jedno z nich z pomocą „Paprotek” przygotował marszałek Witold Stępień.

Zespół w ciągu trzydziestu minut przygotował kluski kładzione z okrasą z boczku i cebuli. Na początek właśnie jej przygotowaniem zajął się marszałek, potem było coraz lepiej – wyrabianie ciasta, kładzenie klusek na wodzie, smażenie boczku z cebulą, a na koniec serwowanie dań zgromadzonej publiczności. Jak się okazało kluski smakowały wyśmienicie.

A panie z kół gospodyń wiejskich serwowały m.in. prażoki z młodą kapustą, kluski z ciućkami i białym serem, cepeliny i żelazne kluski ze skwarkami.