Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki

EDYCJA 2014

Odbyła się kolejna edycja konkursu Tygiel Smaków
 
Podczas pierwszego dnia Targów NATURA FOOD 2014 już po raz siódmy Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego zorganizował wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. Wydarzenie odbyło się w Hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi.
 
Konkurs zorganizowany został w ramach projektu „Kreowanie marki łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu – część II”, dofinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
 
W konkursie udział wzięło 37 producentów żywności wysokiej jakości z terenu województwa łódzkiego. Zgłoszone produkty reprezentowały 6 z 6 określonych w regulaminie kategorii. Każdy z producentów zgodnie z regulaminem konkursu zgłosił do konkursu  1 produkt.
 
Zgłoszone produkty oceniane były przez Komisję pod względem:
 
- „pierwszego wrażenia” – wygląd, estetyka, sposób prezentacji, opakowanie,
- nazwy – czy jest nazwą historyczną, ludową, regionalną,
- opisu produktu – tradycja, historia, związek z regionem,
- walorów smakowych,
- surowców.
 
Każdy członek Komisji mógł przyznać każdemu produktowi od 0 do 5 punktów za każde kryterium. Produkt mógł otrzymać maksymalnie 25 punktów (maksymalnie  5 punktów x 5 kryteriów). Łączna suma przyznanych przez wszystkich Członków Komisji punktów danemu produktowi stanowiła ocenę końcową tego produktu.
 
 
Produkty z Województwa Łódzkiego nominowane
do konkursu TYGIEL SMAKÓW 2014:
 
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne
 
            Masarnia z ubojnią Alina Kowalska za salceson domowy
 
W kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
 
          Przetwórstwo Owoców i Warzyw „DROS” s.j. za śliwkę na occie jabłkowym z goździkami
 
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze
 
            Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ozorkowie za chleb klasztorny
 
W kategorii gotowe dania i potrawy
 
            Anna Dąbrowska KGW Charłupia Mała za kluski łyżką kładzione
z Charłupi Małej
 
W kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
 
           Grażyna Wiatr za sok jabłkowy z Kałęczewa z truskawkami
 
W kategorii inne produkty
 
            Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Głuchowie za masło ekstra
z Głuchowa
 
Nagrodę główną konkursu „Tygiel Smaków” 2014
otrzymał produkt:
 
karczek babuni
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Szadku


W trakcie wydarzenia odbyła się także kolejna edycja konkursu Tradycyjne Smaki Regionu.

Receptury zgłoszone przez zespoły zostały ocenione przez Jury składające się z autorytetów kulinarnych, szefów kuchni, mających doświadczenie w pracach jury konkursów kulinarnych.

Wyniki konkursu podane przez Jury przedstawiają się następująco:


1. Dorota Piecyk i Kamila Pluskwa
Danie główne: Pierożki z gęsiną podane z karmelizowaną gruszką i sosem z owoców leśnych.
Przystawka: Befsztyk tatarski na runie leśnym.

2. Krzysztof Wlazło i  Mateusz Sobczak
Danie główne: Pieczona gęś owsiana marynowana w powidłach śliwkowych, majeranku i tymianku podana na puree z dyni z jabłkami i leśnym sosem
Przystawka: Kozi ser z Eufeminowa w łowickich powidłach śliwkowych z orzechami włoskimi karmelizowanymi w miodzie z Doliny rzeki Mrogi, chipsem z wędzonki szadkowskiej, rosą leśnego sosu,  puszystą pianą na bukiecie sałat

3 .Magdalena Ekiel i Sylwia Wiśniewska
Danie główne: Gęsie piersi nadziewane serem kozim w sosie śliwkowo – chrzanowym w towarzystwie jabłkowej kaszy  i glazurowanej miodem kiszonej kapusty.
Przystawka: „Pawie oko” z farszem z kaszanki i kiszonego ogórka z „łuskanym sosem”

4. Daniel Borkowski i Justyna Wirowska
Danie główne: : Gęś owsiana z Bogusławic w marynacie z tradycyjnych produktów podana z kokilką pełną kaszy gryczanej z pomidorkami suszonymi oraz ogóreczkami diabelsko dobrymi i sosem piwno-miodowym
Przystawka: Roladki z szynki cygańskiej z twarogiem wędzonym, burakiem, ogóreczkiem diabelsko dobrym w akompaniamencie roszponki podane z grzanką i sosem chrzanowym

5. Milena Fidelus i Katarzyna Fijałkowska
Danie główne: Polędwica zapiekana w boczku wędzonym z puree ziemniaczano-buraczanym, sosie z powideł śliwkowych łowickich oraz karmelizowaną marchwią.
Przystawka: Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną, gorgonzolą i orzechami.

6. Paulina Kopera i Karolina Adamczyk
Danie główne: Pierś z gęsi owsianej podana z sosem cytrusowo- śliwkowym i uszkami z jabłkiem.
Przystawka: Roladka z szynki wieluńskiej z lagi z kozim serem i szparagami podana na sosie holenderskim z grzanką.

7. Julita Walczak i Justyna Zardzawiecka
 
Danie główne: Trójkąt tarty z kaszanki i ogórka kwaszonego spod wielunia, obłożonej serem żółtym  z kminkiem okraszony kawałkami karczka pieczonego z białej góry z dodatkiem chrupiących liści winogron, podany w towarzystwie sosu musztardowego dosładzanego miodem z doliny rzeki mrogi.
Przystawka: Krajanka z duetów chlebów żytnich, przekładana pastą z tradycyjnego chleba sera twarogowego i masą z powideł śliwkowych łowickich podaną na lustrze aksamitnego sosu śliwkowo – cynamonowo – miodowego.

8. Łukasz Panek i Kuba Osyda
Danie główne: Rozmarynowa gęsina na zielonej fasoli.
Przystawka:  Mus z koziego sera okryty szynką z sosem porzeczkowym

9. Aleksandra Antosiak i Marta Nowak 
Danie główne: Rolada z gęsi owsianej z musem z drobiowym i szynką wieluńską , podana na dyniowym purée w towarzystwie karmelizowanych jabłek i sosu piwno-jabłkowego z cynamonową nutą.
Przystawka: Sakiewka z szynki faszerowana "pijaną" kaszanką na postumencie twarożkowo – szczawiowym wolno płynąca po sosie malinowo - truskawkowym w otoczeniu czarnej ziemi z tomaszowskich obwarzanków.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!




Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
oraz z budżetu samorządu województwa łódzkiego