Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki

Rozstrzygnięcie XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” etap regionalny

środa, 16 lipca 2025

W dniu 6 lipca 2025 roku producenci żywności regionalnej wzięli udział w wojewódzkim etapie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” organizowanym przez Województwo Łódzkie we współpracy z Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wystawcy – uczestnicy tych przepysznych zmagań rywalizowali w dwóch głównych kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsza potrawa regionalna.

– Do konkursu zgłosiliśmy nasz ser „Fabrykant”. To ser owczy z mleka siennego, półroczny w typie sera cheddar – mówi Monika Lasoń prowadząca z mężem gospodarstwo mleczarskie „Grodziskie Sery Rzemieślnicze Groser”. Jak dodaje to pierwszy ser nawiązujący bezpośrednio do regionu, a konkretnie do tradycji fabrykanckiej Łodzi. – To co go charakteryzuje to sposób pielęgnacji, bo on dojrzewa w płótnie bawełnianym. To było dla nas bardzo ważne, żeby podkreślić to, skąd jesteśmy, podkreślić charakter regionu.

Na laureatów obu kategorii, oprócz atrakcyjnych nagród finansowych, czekały nominacje do tytułu „Perły” i wyjazd na targi „Smaki Regionów” do Poznania. To tam, 27 września 2025 roku odbędzie się finał konkursu.

W pierwszej kategorii, gdzie trzeba było przygotować przystawkę oraz danie główne - zmierzyło się 11 uczestników. Decyzją komisji konkursowej pierwsze miejsce przypadło Restauracji Rajskie Manu – Cynamon Sp. z o.o. za gęsie pipki na żuliku z ulęgałkami i kluski żelazne z wędzonym twarogiem i domowym smalcem. Drugą nagrodę zgarnęło Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy Trzy Stawy z pow. zgierskiego za smalec z kaczki z mięsnymi skwarkami i knedle z truskawkami na zasmażanej kapuście. Trzecie – Związek Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Opoczyńskiej, które jako przystawkę przygotowały serowe kąski, a jako danie główne wiejską bombę smaków. I to właśnie opoczyńskie bomby oraz gęsie pipki na żuliku z ulęgałkami i kluski żelazne z wędzonym twarogiem i domowym smalcem będą reprezentować Łódzkie podczas finału konkursu.

W drugiej kategorii o nagrody i tytuł najlepszego regionalnego produktu żywnościowego walczyło 37 wystawców. Komisja oceniała ich wyroby w 11 podkategoriach (m.in. produkty mięsne, owocowe, mleczne, napoje) i przyznała 11 nagród głównych.

Otrzymały je: szynka żarnowicka z nogą (Masarnia Żarnowickie Smaki), płat z pstrąga w ziołach (Paweł Szymczak), masło ekstra z Głuchowa (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Głuchowa), lody Kamienie Pingwin (Wytwórnia Lodów Rzemieślniczych Pingwin z Kłudzic), miód nektarowy lipowy z Grabicy (Pasieka Dobre Nasze Łukasz Woźniak), miód faceliowy (Pasieka Wędrowna „Miody Ługowskich”, Jarosław Ługowski), dmosiński dżem z malin (CERONIOWO Łukasz Ceroń), zakwas łowicki z buraków kiszonych (Łowickie Sady Jadwiga Zabost), chleb żytni Szadkowski (Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Szadku), Bio sok 100% z czarnej porzeczki z (Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna) oraz  pasztet z gęsi pieczonej z jabłkiem i cebulą (Nasza kaczka).

Z kolei do Poznania pojadą: szynka żarnowicka z nogą z Masarni „Żarnowickie Smaki”, masło ekstra od OSM w Głuchowie, twarożek kanapkowy sernikowy „Mój ulubiony” ze Spółdzielni Dostawców Mleka z Wielunia, zakwas łowicki z buraków kiszonych z Łowickich Sadów Jadwigi Zabost, chleb żytni Szadkowski wypieczony przez GSSCh z Szadku, Bio sok 100% z czarnej porzeczki z Tłoczni Soków Owocowych VERO Dariusza Kuny, lody Kamienie Pingwin z Wytwórni Lodów Rzemieślniczych Pingwin z Kłudzic (Blanka Strzelczyk) oraz miód nektarowy lipowy z Grabicy z pasieki „Dobre nasze” Łukasza Woźniaka.