Targi Smaki Regionów w Poznaniu

czwartek, 4 października 2018
W dniach 29 września- 1 października 2018 roku odbywały się targi „Smaki Regionów” na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Co roku ta unikatowa żywność, której nie znajdziemy na półkach sklepowych, a która ma wyjątkowy smak,  prezentowana jest przez blisko 200 wystawców - lokalnych producentów z całej Polski.
Podczas targów„Smaki  Regionów” promowana była żywność tradycyjnie wyrabiana, naturalna i posiadająca certyfikaty. Wydarzenie przyciągnęło zwolenników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur.
Podczas targów prezentowane były m. in. produkty, które są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto podkreślić, że również żywność lokalna cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Jest poszukiwana na półkach marketów, w sklepach ze zdrową regionalną żywnością. Produkty lokalne wspierają nie tylko rolnictwo, ale także drobną przedsiębiorczość.
Na stoisku Województwa Łódzkiego swoje produkty spożywcze wysokiej jakości prezentowało 10 wystawców z naszego regionu. W niedzielę wręczono Złoty Medal Targów Smaki Regionów  dla firmy z łódzkiego Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr za „sok jabłkowy z Kałęczewa z polskim kiwi”.
Podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego pięć podmiotów z naszego województwa otrzymało najwyższe odznaczenie w postaci „ Pereł 2018”. Należą do nich: ZPHU MORYŃ Włodarczyk i Moryń Sp. J.za „Buraki plastry 500 ml”, Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" z Ozorkowa za „Chleb żytni razowy ze słonecznikiem 400 g”, Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr za „Sok jabłkowy z sokiem z owocu róży”, Klimeko sp. z o.o. sp.k. za „Jogurt naturalny 9%”, KOWAL Aleksandra Kowalskaza „Domowe zrazy wołowe zawijane”.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy !!!