Festiwal Smaku w Grucznie 2018

czwartek, 23 sierpnia 2018
W dniach 18-19 sierpnia 2018 r. producenci żywności z województwa łódzkiego wzięli udział w Festiwalu Smaku w Grucznie.

Celem festiwalu jest prezentacja kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów. Wydarzenie ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszy szereg występów artystycznych i koncertów, a całość sprzyja wypoczynkowi, rozrywce i promocji kultury różnych regionów.

Województwo Łódzkie reprezentowali następujący producenci:

1)      Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr,

2)      GROSER Grodziskie Sery Kozie,

3)      Pasieka w Lipce Dariusz Serafiński,

4)      Czesław Maszczyk

5)      EKO – NATURA s.c. Agnieszka Dadusz, Paweł Oleszczak,

6)      Przetwórstwo Owoców i Warzyw DROS s.j.

7)      KOWAL-Aleksandra Kowalska,

8)      Rejonowe Koło Pszczelarzy z Łęczycy,

9)      Krucjata Smakiem.

W czasie trwania festiwalu odbyły się liczne konkursy i  turnieje, będące zarazem prezentacją wystawców.

Wśród nagrodzonych znalazł się również przedstawiciel z Województwa Łódzkiego, który brał udział w  Konkursie na Nalewkę Roku 2018.  Jury  – pod kierownictwem Zbigniewa Sierszuły – postanowiło przyznać wyróżnienie Panu Czesławowi Maszczykowi za smorodinówkę.

Serdecznie gratulujemy.