Łódzkie na EXPO

wtorek, 9 czerwca 2015
Na Wystawie Światowej EXPO 2015 w Mediolanie rozpoczyna się Tydzień Województwa Łódzkiego. Nasz udział w imprezie zapowiedzieli podczas konferencji prasowej marszałek Witold Stępień i prezes Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego Przemysław Andrzejak.
 
Przez pięć kolejnych dni przedstawiciele regionu zaprezentują najważniejsze atuty regionu: centralne położenie, potencjał gospodarczy i naukowy, prężnie rozwijający się przemysł, a także ofertę kulturalną oraz turystyczną. – Pokażemy również nasze lokalne specjały: truskawki i jabłka – zapowiadał marszałek. – Truskawki, bo łódzkie w tym roku wyprawi jej krajowe święto, a jabłka, bo razem z województwem mazowieckim jesteśmy największym europejskim zagłębiem tego owocu.
 
W myśl hasła przewodniego tegorocznej Wystawy Światowej EXPO 2015, „Wyżywienie planety, energia dla życia”, Województwo Łódzkie poprzez swoją ekspozycję chce pokazać region jako krainę zdrowej żywności oraz znakomitej kuchni. Odwiedzający Pawilon Polski będą mieli okazję skosztować Truskawki Buczkowskiej, cydru z Dobronia, soków z Kałęczewa, tradycyjnych przetworów czy dań kuchni molekularnej w ramach pokazu „Technologia Smaku”.
 
Drugim tematem tygodnia Łódzkiego będzie moda. W Pawilonie Polskim zaaranżowana zostanie strefa „Fashion Eaters” oraz show room, w którym goście będą mogli podziwiać ubrania czołowych łódzkich projektantów: Patrycji Plesiak oraz BezAle by Bjorn. Województwo Łódzkie jako region z bogatymi tradycjami w przemyśle odzieżowym, włókienniczym i wzorniczym zaprezentuje również dorobek rodzimych firm, m.in. Tudor, Sesto Senso, Konrad czy Jubistyl.
 
W programie na najbliższe dni przewidziano również  warsztaty folk design prezentujące łódzkie hafty i wycinanki, wydarzenia artystyczne, warsztaty z zakresu myślenia projektowego: Kolaż kreatywny oraz Wtórna inspiracja, a także Retrospektywny spacer po regionie. Dzień Regionu Łódzkiego zaplanowano na czwartek, 11 czerwca.
 
Wystawy Światowe EXPO organizowane są od 1851 r. Uznaje się je za najbardziej prestiżowe wydarzenia promocyjne na świecie. EXPO 2015 odbywa się pod hasłem „Wyżywienie planety, energia dla życia”. Od 1 maja do 31 października w Mediolanie zaprezentuje się niemal 150 państw oraz organizacji, które przedstawią swoje osiągnięcia związane z przemysłem rolno-spożywczym. Spodziewanych jest nawet 20 milionów gości.
 
Organizatorzy EXPO 2015 podkreślają edukacyjną rolę wydarzenia, zarówno w zakresie promowania zdrowego odżywiania, jak i poszukiwania sposobów rozwiązania problemu braku żywności w niektórych regionach świata. Za udział Polski w Wystawie odpowiada Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. Swoją funkcję – zarówno w sferze programowej, jak i organizacyjnej – pełni pod nadzorem Ministerstwa Gospodarki oraz przy wsparciu Komisarza Generalnego Sekcji Polskiej Wystawy Światowej EXPO 2015 w Mediolanie.
al/jb/jg