Tak smakuje Łódzkie

poniedziałek, 15 czerwca 2015
V Jarmark Produktów Regionalnych „Smaki Ziemi Łódzkiej” organizowany przez Urząd Marszałkowski już za nami. Było niezwykle smakowicie i folkowo. A odwiedzających nie brakowało.

W Manufakturze, gdzie odbywała się impreza stanęło ponad 30 stanowisk, na których skosztować można było regionalnych potraw – znakomitego chrzanu nadwarciańskiego, wyśmienitych wędlin, licznych odmian pierogów i jakże pysznego ciasta. Był też chleb na zakwasie i lokalne miody. Dowiedzieliśmy się też przy okazji co to są np. skuboki  ze śledziami, muncybuły, dusichna znad Mrogi albo plendze kartoflane. Na pamiątkę można było nabyć dzieła ludowych artystów.

W tym roku do konkursu „Smaczne Łódzkie” zgłoszono 27 potraw, m.in. lepiki, kaczkę po wróblewsku i królika duszonego w śmietanie. Najsmaczniejszą potrawą zaprezentowaną w konkursie okazała się świeżonka po nasymu z dodatkami przygotowana przez Stowarzyszenie Regionalne Boczki Chełmońskie. Uznanie jury i drugie miejsce zajął ziemniak z barszczem i kiełbasą domowej roboty Koła Gospodyń Wiejskich z Bukowca Opoczyńskiego. Na ostatnim miejscu podium uplasowało się żeberko Jana podane przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich w Kopyści.

Jarmark to nie tylko potrawy regionalne. Dla amatorów tańca i śpiewu organizatorzy „Smaków Ziemi Łódzkiej” przygotowali konkursowy przegląd zespołów „Folk-nuta”. Na scenie swoje umiejętności prezentowały zespoły ludowe, rywalizując o miano najlepszego. W kategorii „Folk-nuta” pierwsze miejsce przypadło Zespołowi Obrzędowemu z Chojnego, drugie Reprezentacyjnemu Zespołowi Pieśni i Tańca „Tramblanka”, a trzecie Amatorskiemu Zespołowi Regionalnemu im. Wł. St. Reymonta. W kategorii „Folk-nutka” pierwsze miejsce zajął Dziecięcy Zespół Ludowy „Kocierzewiacy”, drugie Reprezentacyjny Zespól Pieśni i Tańca „Tramblanka”, trzecie Zespół Pieśni i Tańca „Dobroń”.
 
Przypomnimy: województwo łódzkie to 168 tys. gospodarstw rolnych. Około trzech tysięcy ich właścicieli zajmuje się przetwórstwem rolno-spożywczym. Pod tą nazwą kryją się m.in. tradycyjne potrawy ludowe, których receptury przekazywane są od wieków z pokolenia na pokolenie. Najlepsze, po przejściu bardzo trudnych „egzaminów kwalifikacyjnych”, trafiają na prestiżową listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na liście znajdują się 1372 wyroby. 84 pochodzą z naszego województwa.