DOŁĄCZ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO
g -

logo

Menu
czwartek, 22 czerwiec 2017 13:44

SME Organics w Finlandii

Odbyła się piąta wizyta studyjna w ramach projektu SME ORGANICS. Jej celem było poznanie dobrych praktyk z sektora żywności ekologicznej, wymiana doświadczeń oraz zaprezentowanie postępu prac nad Ekologicznym Planem Działań regionów Ostrobotnia (Finlandia) oraz Akwitania (Francja). W wizycie wziął udział Bronisław Węglewski, prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, oraz przedstawiciele Województwa Łódzkiego.
 
Pierwszego dnia na Uniwersytecie w Seinäjoki zaprezentowano, w jaki sposób wygląda i funkcjonuje rynek żywności ekologicznej w Ostrobotni Południowej. Jest tam stosunkowo dużo podmiotów zaliczanych do sektora MŚP, sytuacja ekonomiczna regionu sprzyja zakładaniu własnych firm. Region posiada dosyć długą historię produkcji ekologicznej, sięgającą roku 1981. Do produktów najczęściej hodowanych należą: marchew, kapusta, cebula, natomiast brakuje owoców, które są importowane, towar, który najczęściej się eksportuje, to płatki zbożowe. Na uwagę zasługuje fakt dosyć dużego udziału żywności ekologicznej w budżecie restauracji oraz firm cateringowych w Finlandii – na chwilę obecną jest to 6%, fińskie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa dąży do tego, aby w 2020 roku było to 20% w ramach rządowego programu More Organic!, którego celami są:
·         zwiększenie produkcji ekologicznej
·         zróżnicowanie zakresu dostępnych produktów ekologicznych
·         zwiększenie dostępu do żywności ekologicznej, zarówno w handlu detalicznym, jak i gastronomii placówek państwowych 
 
W celu zwiększenia tego wskaźnika powstała Ekocentria – jednostka wspierająca zrównoważony łańcuch żywnościowy w gastronomii. Pozostałe znaczące jednostki z sektora żywności ekologicznej to:
·         Regionalna Rada Południowej Ostrobotni – Federacja składająca się z 18 gmin, której celem jest wspieranie zrównoważonego rozwoju regionu oraz realizacja celów zapisanych w Regionalnej Strategii.
·         Fińskie Stowarzyszenie Ekologiczne – grupa interesariuszy reprezentująca ekologicznych farmerów. Celem stowarzyszenia jest wsparcie fińskiego ekologicznego rolnictwa, biznesu oraz aktywności konsumentów w celu lepszego wykorzystania żywności ekologicznej w społeczeństwie i na obszarach wiejskich. Krajowe stowarzyszenie posiada 12 regionalnych filii, m.in. w Ostrobotni Południowej.
·         Organic Food Finland – Firma prywatna, która promuje internacjonalizację fińskiego, sektora ekologicznego, wspomaga marketingiem i komunikacją, wspiera rozwój całego sektora ekologicznego w Finlandii. Firma ma szeroką sieć kontaktów na rynku lokalnym i zagranicznym.
·         JYMY – Organic Ice Cream – producent lodów ekologicznych, wytwarzanych z lokalnych produktów, najwyższej jakości. Firma zdobyła nagrodę na targach Nordic Organic Food w Szwecji w kategorii: “Best New Organic Food Product & New Organic Brand in Scandinavia 2015”.
 
Ciekawą inicjatywą jest również fińska sieć REKO, która wykorzystuje Facebook. Zrzesza ona małych producentów oraz konsumentów, którzy poprzez tę sieć społęcznościową dokonują wymiany handlowej. Korzystanie z sieci jest całkowicie darmowe, a administratorzy pracują na zasadach wolontariatu. Dzięki temu konsumenci mogą zakupić towary bezpośrednio od lokalnych producentów, omijając pośredników. Na Facebooku zostaje zamieszczone ogłoszenie o terminie i miejscu dostaw od producentów, gdzie następuje wymiana handlowa.
 
Podczas wizyty uczestnicy odwiedzili także centrum żywieniowe szpitalu w Ostrobotni Południowej, ekologiczną hodowlę bydła Riverhill’s Highland oraz młyn wytwarzający m.in. ekologiczną, orkiszową mąkę.
 
Ostatniego dnia miały miejsce warsztaty dotyczące 4 obszarów tematycznych:
·         produkcja i przetwórstwo
·         komercjalizacja i marketing
·         szkolenie i doradztwo
·         zarządzanie łańcuchem wartości
 
Na przełomie czerwca i lipca planowane jest spotkanie grupy interesariuszy projektu w celu dalszego opracowania Ekologicznego Regionalnego Planu Działania.
(ab)

Polecane

Dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rolnego

Dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rolnego

18-09-2019

Dziś (18 września) w Urzędzie Marszałkowskim zostały zawarte kolejne umowy...

Czytaj więcej
Modernizacja magistrali węglowej

Modernizacja magistrali węglowej

17-09-2019

Ponad 100 km magistrali węglowej zostanie wyremontowanych dzięki umowie podpisanej...

Czytaj więcej
Drugi dzień XII Europejskiego Forum Gospodarczego

Drugi dzień XII Europejskiego Forum Gospodarczego

17-09-2019

W hotelu Andel`s w Łodzi trwa drugi dzień XII Europejskiego...

Czytaj więcej
EFG i Biznes na PLUS

EFG i Biznes na PLUS

17-09-2019

Mocnym akcentem na zakończenie pierwszego dnia Europejskiego Forum Gospodarczego –...

Czytaj więcej
XII Europejskie Forum Gospodarcze

XII Europejskie Forum Gospodarcze

16-09-2019

Rozpoczęło się XII Europejskie Forum Gospodarcze – Łódzkie 2019. Jedno...

Czytaj więcej
Dożynki Prezydenckie w Spale

Dożynki Prezydenckie w Spale

16-09-2019

Mszą świętą w Kaplicy Polowej AK rozpoczęły się w niedzielę...

Czytaj więcej
Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw z udziałem Pary Prezydenckiej

Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw z udziałem…

15-09-2019

14 -15 września to były dwa dni pełne kolorów i...

Czytaj więcej
Kolejne zabytki z dotacjami

Kolejne zabytki z dotacjami

13-09-2019

W piątek (13 września) marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber przekazał...

Czytaj więcej
Rewitalizacja linii kolejowej nr 16 na odcinku Zgierz – Ozorków

Rewitalizacja linii kolejowej nr 16 na odcinku Zgierz…

12-09-2019

Dzisiaj (12 września) na Dworcu Kolejowym Łódź – Widzew marszałek...

Czytaj więcej

Dane kotnaktowe

Urząd Marszałkowski
Województwa Łódzkiego

al. Piłsudskiego 8
90-051 Łódź
NIP: 725-17-08-148
tel. 42 663 30 00
tel. 42 663 33 80
tel. kom. 695 356 594
e-mail: info@lodzkie.pl