Rolnicy z łódzkiego podsumowali plony

poniedziałek, 31 sierpnia 2015
Dożynki Wojewódzkie w tym roku zostały zorganizowane w skansenie w Maurzycach. Miejsce wspaniale pasowało do barwnego korowodu dożynkowego, obrzędów odbywających się w związku ze świętem i straganów z daniami regionalnymi przygotowanymi przez koła gospodyń wiejskich. Gospodarzami wydarzenia byli marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień i starosta łowicki Krzysztof Figat.
 
Korowód dożynkowy został uformułowany w pobliżu drewnianego kościoła na terenie skansenu. Żeńcy, druhny, starostowie dożynek i zaproszeni goście przeszli między XIX-wiecznymi chatami pod scenę. Tutaj odprawiona została msza święta celebrowana przez biskupa seniora Alojzego Orszulika. W homilii przypomniał on historię księstwa łowickiego nawołując zebranych do podtrzymania dumy, jaka wtedy panowała wśród „księżaków” oraz tamtej tradycji.
 
Po mszy odbyły się obrzędy dożynkowe. Starostowie dożynek przekazali marszałkowi chleb wypieczony z tegorocznego zboża, który gospodarz regionu symbolicznie podzielił, wypowiadając odpowiednią formułę. Koła gospodyń wiejskich przekazały gospodarzom i specjalnym gościom piękne wieńce dożynkowe utkane ze zbóż z wykorzystaniem owoców i kwiatów.
 
Marszałek Witold Stępień w towarzystwie członka zarządu województwa Pawła Bejdy obejrzał stoiska wystawione w alejkach maurzyckiego skansenu. Były na nich wyroby rękodzieła ludowego i mnóstwo dań regionalnych oferowanych przez KGW.
 
W tym czasie na scenie odbył się m.in. pokaz mody inspirowanej kulturą łowicką, przygotowany przez projektantkę Militę Nikonorov. Po nim marszałek wręczył nagrody „Zasłużonym dla rolnictwa”.
jg