11 lutego – Dzień Dokarmiania Zwierzyny Leśnej

piątek, 9 lutego 2024

Zima to trudny okres dla dzikich zwierząt, ponieważ gruba warstwa śniegu i lód utrudniają im dostęp do naturalnego pokarmu i wody. Pożywienie znajduje się pod pokrywą śnieżną albo jest tak zmarznięte, że uniemożliwia jego spożycie. Dlatego leśnicy szczególnie zimą dbają o to, aby zwierzętom leśnym nie zabrakło pokarmu w tak trudnym dla nich okresie. Dokarmianie zwierzyny jest bardzo ważne, a wykonywane w sposób właściwy i racjonalny ułatwia kształtowanie odpowiedniego rozmieszczenia przestrzennego populacji i zapobiega jej dalekim migracjom. Jest wiele form i sposobów dokarmiania. Ptakom dziko żyjącym rozwiesza się w lasach karmę bogatą w składniki odżywcze. Znajdują się w niej między innymi słonecznik, orzechy ziemne, rodzynki, ziarna zbóż czy płatki owsiane dodatkowo natłuszczone tłuszczem zwierzęcym. Taka mieszanka smakołyków to solidna porcja energii, która jest bardzo chętnie zjadana przez skrzydlatych mieszkańców lasu. Leśnicy pamiętają także o większych zwierzętach takich jak dziki, sarny, daniele, jelenie czy łosie. Specjalnie dla jeleniowatych systematycznie zimą prowadzone są czynności wykładania drzew ogryzowych. Polega to na ścięciu drzew obfitujących w młodą korę między innymi takich gatunków jak: sosna, świerk w miejscach największego zagęszczenia jeleniowatych. Zimą zwierzętom bardzo trudno zaspokoić pragnienie. Nie należy zapominać o bardzo ważnym elemencie dokarmiania - czystej, świeżej, niezamarzniętej wodzie.