Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki

Nabór zgłoszeń do Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych "Tygiel Smaków 2023"

wtorek, 29 sierpnia 2023

Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego zaprasza do udziału w konkursie produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków 2023”. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 września. Do konkursu można zgłaszać m.in. tradycyjne dania, wyjątkowe napoje oraz regionalne produkty mięsne i mleczne. Ważne, by miały co najmniej 25-letnią tradycję wytwarzania, były związane z kulturą i historią województwa łódzkiego oraz powstały w naszym regionie.

- Chcemy wspierać lokalną tożsamość, wyszukiwać regionalne produkty i potrawy, które staną się kulinarną wizytówką Łódzkiego. Co roku konkurs cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Jesteśmy z tego powodu bardzo dumni. „Tygiel Smaków” pokazuje jak ważne jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o produktach tradycyjnych z naszego województwa– podkreśla Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.

Produkty będą rywalizować w siedmiu kategoriach:

- mięso świeże oraz produkty mięsne 

- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce 

- wyroby piekarnicze i cukiernicze 

- gotowe dania i potrawy 

- napoje alkoholowe i bezalkoholowe

- sery i inne produkty mleczne

- inne produkty w tym m.in. oleje i tłuszcze, miody i ryby

Główną nagrodą w konkursie jest statuetka „Tygla Smaków 2023”. Otrzyma je produkt, któremu komisja konkursowa przyzna najwięcej punktów. Natomiast w poszczególnych kategoriach można zdobyć nagrodę „Tygielka Smaków 2023”. Laureaci mogą umieścić potem znak „tygla” na etykietach swoich produktów. Symbol ten jest rozpoznawalny w całym kraju. Model statuetki „tygla” został zaprojektowany na potrzeby konkursu. Województwo Łódzkie ma do niego prawa autorskie. Konkurs jest organizowany od 2008 roku i zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem. W ciągu15 lat statuetki otrzymało ponad 100 produktów.

Tegoroczna edycja konkursu została wzbogacona o dodatkową nagrodę specjalną „Zielony Tygielek Smaków 2023” promującą produkty i potrawy ekologiczne, generujące jak najmniejszą ilość dwutlenku węgla podczas całego cyklu powstawania wyrobu. Liczy się tutaj m.in. ekologia produkcji – oparta na praktykach korzystnych dla środowiska, takich jak rolnictwo ekologiczne, zrównoważona hodowla, ograniczenie zużycia wody czy wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii. Ważne są surowce, półprodukty i produkty, czyli wytwarzanie z wykorzystaniem lokalnych zasobów w bliskiej odległości od miejsca przerobu czy produkcji. Istotna jest możliwość identyfikacji pochodzenia poszczególnych składników od momentu powstania w gospodarstwie rolnym aż do końcowego produktu. Komisja konkursowa zwróci uwagę na stosowanie ekologicznych opakowań, które minimalizują ilość odpadów i są poddawane recyklingowi. Jury przyjrzy się też dystrybucji, czy produkt jest zoptymalizowany pod kątem transportu i  logistyki dostaw oraz dostępności w lokalnych punktach sprzedaży, na przykład na ryneczkach, jarmarkach i targowiskach.

W ubiegłym roku główną nagrodę konkursu, czyli tytuł i statuetkę „Tygiel Smaków”, zdobył baleron sezonowany z Zaborowa przygotowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Daniela Czapnika z powiatu tomaszowskiego. Natomiast „Tygielki Smaków”, czyli nagrody w poszczególnych kategoriach konkursowych, zdobyli:

- kiełbasa krakowska sucha - firmy Ar-Kos z powiatu brzezińskiego – kategoria mięso świeże oraz produkty mięsne

- konfitura z ałyczy - Czesława Maszczyka z powiatu piotrkowskiego – kategoria orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce

- chleb żytni z kozieradką - PPHU Agnieszka Gajda-Sokołowska z powiatu pabianickiego – kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze

- pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - firmy Kowal Aleksandry Kowalskiej z powiatu zgierskiego – kategoria gotowe dania i przyprawy

- kwas chlebowy z żurawiną - firmy EKO-NATURA Agnieszki Dadusz i Pawła Oleszczaka z powiatu łaskiego – kategoria napoje

- twaróg - firmy Rarytasy od Zawiasy z powiatu sieradzkiego – kategoria sery i inne produkty mleczne

- miód koniczynowo-lipowy Pasieki Boży Dar Adama Wiklaka z Łodzi  – kategoria inne produkty, w tym: oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby itp.

O tym kto otrzyma nagrody w tym roku przekonamy się 27 października podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food w Łodzi.

Do konkursu można zgłosić się tutaj: https://elodzkie.pl/ankiety/formularz-zgloszenia-udzialu-w-wojewodzkim-konkursie-produktow-tradycyjnych-pn-tygiel-smakow-2023