Wojewódzki Kulinarny Konkurs na „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny”– podsumowanie konkursu

Wojewódzki Kulinarny Konkurs na „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny” cieszył się dużym zainteresowaniem mieszkańców województwa łódzkiego. Na konkurs nadesłano 61 oryginalnych i nietuzinkowych przepisów. Wiele z nich gości w domach uczestników konkursu od pokoleń i są przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury, inne w twórczy sposób czerpią z tradycji dodając jej nowoczesności.

Celem konkursu było zachęcenie mieszkańców do wykorzystania w świątecznych wypiekach produktów tradycyjnych i lokalnych pochodzących z naszego regionu oraz zachęcenie spojrzenia na to co znane w nowy sposób.

W ramach konkursu uczestnicy musieli samodzielnie przygotować mazurek – tradycyjne ciasto wielkanocne, zaprezentować je na zdjęciu gotowy oraz dołączyć przepis wraz z informacją o produktach, które zostały użyte.

Komisja przyznawała punkty za wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych oraz za sposób prezentacji i estetykę wykonania mazurków.

Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych znalazły się:

  • dmosiński dżem z malin
  • masło z Głuchowa i masło tradycyjne naturalne szczercowskie
  • ser twarogowy szczercowski
  • miody Ziemi Brzezińskiej Wzniesień Łódzkich i Rawki
  • powidła śliwkowe
  • syrop dmosiński z malin
  • wyborowa krówka bełchatowska

Wśród produktów lokalnych królowały:

  • masła, śmietany, mleka, serki białe z Łowicza, Czarnocina, Łasku, Wielunia, Radomska
    i Sieradza
  • mąki pszenne i krupczatki z Kutna, Szadku, Przedborza, Bąkowa Górnego, Koluszek
    i Burzenina
  • oraz własne przetwory i produkty takiej jak konfitury, dżemy, powidła, jaja czy orzechy.

Nagrodzone prace umieszczone są tutaj.

Poniżej prezentujemy wybrane przepisy na najpiękniejsze i najoryginalniejsze mazurki wielkanocne. Zapraszamy do szukania inspiracji i wykorzystania ich w przygotowywanych przez siebie świątecznych wypiekach.

Przepis na Mazurek kajmakowo – czekoladowy

Składniki

CIASTO:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru pudru

1 jajko

1 Kostka masła

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:

1 puszka masy kajmakowej

2 łyżki śmietany 30 %

1 Czekolada deserowa

Wykonanie

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać jajko, cukier masło śmietanę. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na blachę o średnicy 26 cm. Z mniejszej części wykonać dekorację. Nakłuć widelcem i schłodzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 30 minut. Masę kajmakową ubić ze śmietaną, dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Powstałą masę wylać na upieczone ciasto i udekorować. Smacznego!

 Mazurek kajmakowo czekoladowy

 

Przepis na Kruchy mazurek z czekoladąjest wyjątkowo kruchy i maślany, za sprawą gotowanych żółtek, mąki krupczatki i dobrej jakości masła

Składniki:

300 g mąki krupczatki

200 g masła 82% (prosto z lodówki)

100 g cukru pudru

2 gotowane żółtka

Przybranie:

150 g dżemu malinowego

120 g deserowej czekolady

1 łyżka miodu

1 łyżka masła 82%

60 ml śmietany 30%

Bakalie ­–orzechy laskowe i włoskie, płatki migdałowe, suszone truskawki, morwy, suszone wiśnie, domowe galaretki jabłkowe (tzw. ser jabłeczny), wiórki kokosowe, rodzynki, skórka pomarańczowa w cukrze

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i żółtkami startymi na drobnych oczkach tarki. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcierać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wtedy należy dodawać po łyżeczce wody i zagniatać, dopóki ciasto nie zacznie się sklejać. Wyrobić krótko.

Schłodzić 15 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na centymetrowej grubości placek (z tej ilości ciasta wyjdzie jeden duży mazurek lub dwa mniejsze) – i ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, ciasto włożyć do gorącego piekarnika na około 15-20 minut (do zarumienienia).

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i nie przekładać z blachy na półmisek, dopóki całkowicie nie ostygnie, ponieważ gorące jest bardzo kruche.

Podgrzać śmietanę, masło i miód, ale nie doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać startą na tarce lub pokrojoną drobno czekoladę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Mazurek posmarować konfiturą malinową, następnie polać lekko ostudzoną czekoladą i udekorować bakaliami.

 Kruchy mazurek

 

Przepis na Mazurek Wielkanocny

Składniki na ciasto kruche:

180 g mąki pszennej

40 g cukru pudru

100 g chłodnego masła

1 łyżka miodu płaska

1 łyżka śmietany 18%

1 żółtko

szczypta soli

Składniki na ciasto dekoracyjne na rozetki:

100 g masła

70 g cukru pudru

1 małe jajko160 g mąki pszennej

Składniki na masę kajmakową z dżemem:

250 g cukierków krówek

35 ml mleka

35 ml śmietany 30%

25 g miękkiego masła

dżem malinowy

Dekoracja:

Migdały

Czekolada gorzka, biała

Orzechy włoskie

Suszone śliwki, morele

rodzynki

Wykonanie:

Skłądniki na caisto kruche wrzucamy kolejno do miski, ugniatamy ręcznie lub za pomoca robota kuchennego około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkłądamy do lodówki na około godzinę.W tym czasie sporządzamy ciasto dekoracyjne. Masło z jajkiem i cukrem ucieramy około 10 minut, dodajemy mąkę, mieszamy łyżką do połączenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wycinamy kształt jaki chcemy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, wyciągamy, zdobimy ciastem dekoracyjnym i ponownie wkłądamy do piekarnika na 180 stopni na 8-10 minut.


do piekarnika na 180 stopni na 8-10 minut.

Mazurek wielkanocny

Sporządziła: Dagmara Piestrzyńska, Wydział Rolnictwa