Rozstrzygnięcie konkursu "Kuchnia roślinna"

czwartek, 28 października 2021

27 października 2021 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”. Patronat honorowy nad konkursem objął Marszałek Województwa Łódzkiego. Konkurs skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy rywalizowali w dwóch kategoriach: kuchnia wegetariańska - sporządzenie wegetariańskiego dania gorącego z wykorzystaniem warzyw strączkowych na podstawie autorskiej receptury oraz carving - wykonanie pracy o tematyce propagującej zdrowy styl życia
w wybranych polskich warzywach jesiennych. Nagrody laureatom konkursu wręczył Członek Zarządu Województwa Łódzkiego Andrzej Górczyński, który zwracając się do zgromadzonych podkreślił rolę produktów tradycyjnych jako elementu rozwoju i promocji regionu naszego województwa.