Nabór zgłoszeń do XXIV edycji konkursu „Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
wtorek, 17 czerwca 2025Zarząd Województwa Łódzkiego, działając w ramach współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, ogłasza nabór zgłoszeń do XXIV edycji konkursu „Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Konkurs organizowany jest przez Województwo Łódzkie we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego na podstawie Regulaminów XXIV edycji konkursu „Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Do konkursu mogą zgłaszać się producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych oraz osoby reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich
z województwa łódzkiego.
Konkurs jest organizowany w dwóch etapach:
– pierwszy etap tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa łódzkiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia (ufundowane przez Zarząd Województwa Łódzkiego) oraz nominuje produkty i potrawy do nagrody „Perła”.
- drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”
w Poznaniu w dniu 27 września 2025 roku, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perła”.
Finał wojewódzki odbędzie się dnia 6 lipca 2025 roku na Rynku Manufaktury podczas Jarmarku Wojewódzkiego.
Konkurs odbywać się będzie w następujących kategoriach :
- Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
- Najlepsza potrawa regionalna
Komisję Konkursową powołuje Dyrektor Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Pracami Komisji kieruje Przewodniczący wskazany przez Dyrektora.
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do dnia 24 czerwca 2025 roku wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia.
Dokumenty można składać: drogą elektroniczną na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
z dopiskiem „Konkurs NKD 2025”.
- Konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych
i tradycyjnych z województwa łódzkiego, spełniający kryteria konkursowe. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału regionalnego w Łodzi.
Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 11 podkategoriach):
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- Produkty i przetwory mięsne
- Produkty i przetwory z ryb
- Produkty mleczne
- Miody
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Produkty zbożowe
- Wyroby cukiernicze
- Napoje regionalne:
- Napoje bezalkoholowe
- Napoje alkoholowe
- Inne produkty regionalne (łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi, np. farsze).
Nagrody:
Komisja Konkursowa może przyznać następujące nagrody:
- Po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii (1.000,00 zł x 11)
- Wyróżni po dwa produkty w każdej kategorii (500,00 zł x 8).
- Konkurs na najlepszą potrawę regionalną
W konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa łódzkiego, spełniające kryteria konkursowe. Mają one 40 minut na przygotowanie dań konkursowych w tym: zupy
lub przystawki oraz dania głównego. Potrawa powinna zawierać opis produktów użytych
do przygotowania potraw oraz związek z tradycją kulinarną regionu.
Nagrody:
Komisja Konkursowa może przyznać następujące nagrody:
- I miejsce – 1.500,00 zł
- II miejsce – 1.200,00 zł
- III miejsce – 1.000,00 zł
Pobierz załącznik:
- Regulamin-nkd-sr-25-produkt.pdf (18 Pobrań)
- Karta-zgloszenia-produkt-2025.doc (27 Pobrań)
- Regulamin-nkd-sr-25-potrawa.pdf (14 Pobrań)
- Karta-zgloszenia-potrawa-2025.doc (7 Pobrań)