Finał Wojewódzkiego Etapu Konkursu Polski Producent Żywności 2019

poniedziałek, 25 marca 2019
W dniach 22-24 marca 2019 roku odbyła się jubileuszowa XXV edycja Targów Turystycznych „Na styku kultur”. Podczas targów Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego, przeprowadził wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności.
Celem przedsięwzięcia od momentu, kiedy bierze w niej udział Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego, czyli od 2007 roku jest wyróżnianie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności, oraz uczulanie konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością. Konieczność utrzymania wysokiego poziomu i ranga tytułu sprawiają, że Kapituła Wojewódzka i w kolejnym etapie Krajowa stawia bardzo wysokie wymagania wobec nominowanych produktów.
Mając na uwadze fakt, że temat żywności wysokiej jakości z roku na rok zyskuje na znaczeniu, konkurs pozwala na skuteczną i sprawdzoną promocję, najlepszych polskich produktów żywnościowych oraz rodzimych producentów.
 
W czasie konkursu producenci mogli zaprezentować swoje firmy wśród potencjalnych klientów z terenu województwa, kraju oraz z zagranicy. Rywalizacja                i ocena produktów odbywała się w następujących kategoriach:
a) mięso, przetwory mięsne, ryby, przetwory rybne;
b) mleko i przetwory mleczne;
c) produkty zbożowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze;
d) warzywa, owoce, grzyby i ich przetwory;
e) dodatki do potraw.
 
Spośród uczestników etapu wojewódzkiego została wybrana firma, która otrzymała specjalną nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego dla produktu najbardziej wpisującego się swoimi walorami w 100-letnią tradycję Województwa Łódzkiego.
 
W konkursie wzięło udział 25 producentów -  przetwórców branży rolnej, wyłonionych podczas naboru prowadzonego przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego, którzy zgłosili42 produkty do konkursu Polski Producent Żywności oraz25 produktów do specjalnej nagrody Marszałka Województwa Łódzkiego dla produktu najbardziej wpisującego się swoimi walorami w 100-letnią tradycję Województwa.
 
Kapituła Wojewódzka w składzie :
 
  1. Stanisław Pałka- Przewodniczący Komisji – Prezes Łódzkiego Centrum Jakości
  2. Krzysztof Stasiak– Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej
  3. Izabella Byszewska– Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
  4. Małgorzata Sibińska- p.o. Dyrektora Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego
  5. Renata Jastrzębowska– Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  6. Wojciech Frątczak –Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego
 
oceniała zgłoszone produkty pod względem:
 
- walorów smakowych,
- oryginalności produktu,
- opakowania i jego funkcjonalności,
- prawidłowości oznakowania produktu,
- sposobu prezentacji.
 
Zgłoszone produkty reprezentowały 5 z 5-ciu kategorii określonych w Regulaminie. Wszyscy producenci zgłosili również swój produkt, który według nich najbardziej wpisywał się swoimi walorami w 100-letnią tradycję Województwa.
 
Producenci zgodnie z regulaminem wojewódzkiego etapu konkursu mogli zgłosić do konkursu dwa produkty, natomiast do specjalnej nagrody Marszałka WŁ maksymalnie 1 produkt.
 
Każdy członek Kapituły mógł przyznać poszczególnym produktom od 0 do 5 punktów
za każde kryterium. Produkt mógł otrzymać maksymalnie 25 punktów (maksymalnie
5 punktów x 5 kryteriów). Łączna suma przyznanych przez wszystkich Członków Kapituły punktów danemu produktowi stanowiła ocenę końcową tego produktu.
 
 
Firmy z Województwa Łódzkiego nominowane
do ogólnokrajowego konkursu
 
POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2019
 
W kategorii mięso, przetwory mięsne, ryby, przetwory rybne:
          
Firma "Rol-Gaz" W.K. Świerczyńscy Sp. j. za produkt Szynka Brzozowiecka
 
W kategorii mleko i przetwory mleczne:
 
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łaskuza produkt Twaróg Półtłusty Krajanka
 
W kategorii produkty zbożowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze:
 
PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska zaprodukt Chleb żytni z Koluszek
 
W kategorii warzywa, owoce, grzyby i ich przetwory:
 
AMKEZ FOOD Sp. z o.o. za produktSuszona truskawka 100%
 
W kategorii dodatki do potraw:
 
Pasieka w Lipce Dariusz Serafiński za produktMiód leśny
 
Nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego
dla produktu najbardziej wpisującego się swoimi walorami w 100-letnią tradycję Województwa Łódzkiego
otrzymała firma:
 
P.H.U. "SUMEX" Krystyna Łukasik
zaprodukt Prażoki z kapuśniakiem po łódzku
 
 
Podczas wydarzenia zostali również uhonorowani laureaci II edycji wojewódzkiej konkursu „Fundusz Sołecki – najlepsza inicjatywa”.
 
- I miejsce- sołectwo Polichno gmina Wolbórz- nagrodę odebrali Burmistrz Wolborza Pan Andrzej Jaros oraz Sołtys Sołectwa Polichno Pan Krzysztof Czapla
- II miejsce– sołectwo Sanogoszcz gmina Cielądz
- III miejsce- sołectwo Kochanów – gmina Lubochnia – nagrodę odebrali Wójt Gminy Lubochnia Pan Piotr Majchrowski oraz Sołtys Sołectwa Kochanów Pani Agnieszka Wieczorek.
 
Następnie Pani Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pani Izabella Byszewska wręczyła Certyfikaty „Jakość Tradycja” producentom z naszego województwa. Podkreśliła fakt, iż jesteśmy na pierwszym miejscu w Polsce pod względem liczby otrzymanych certyfikatów.
 
Ponadto został wręczony list gratulacyjny Panu Janowi Lisieckiemu Rolniczy Handel Detaliczny Zakład Produkcji Żywności producentowi, którego wyroby pn. „Kiełbasa chłopska z Kazimierza” oraz „Kaszanka gryczana z Kazimierza” w ostatnim czasie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa                      i Rozwoju Wsi.
 
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy samych sukcesów !!!