czwartek, 14 października 2021
W ramach działalności Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Łodzi w dniu 23 października zostanie otwarty „Bazarek – prosto od rolnika” Mając na względzie realizację  zadań w zakresie prowadzenia działań promocyjnych i informacyjnych mających na celu promowanie produktów rolnych i żywnościowych, metod ich produkcji, a także systemów jakości produktów rolnych…
poniedziałek, 6 września 2021
Zarząd Województwa Łódzkiego informuje o skierowaniu do konsultacji projektu uchwały Sejmiku Województwa Łódzkiego w sprawie Załęczańskiego Parku Krajobrazowego na terenie województwa łódzkiego. Uwagi i wnioski do projektu uchwały można składać w terminie 14 dni od daty publikacji ogłoszenia (liczy się data wpływu do tut. Urzędu) poprzez wypełnienie formularza uwag (załącznik…
wtorek, 25 maja 2021
Zawiadomienie Nadleśniczego Nadleśnictwa Kolumna z dnia 19 maja 2021 r. znak: Z.7100.8.2021 w sprawie wykonania chemicznego zabiegu ratowniczego w drzewostanach w zarządzie Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe Nadleśnictwa Kolumna ze względu na zagrażającą trwałości lasu obecność larw osnui gwiaździstej. Zawiadomienie (plik) Mapa sytuacyjna (plik) Etykieta 1 (plik) Etykieta 2 (plik)…
piątek, 7 maja 2021
Zawiadomienie Nadleśniczego Nadleśnictwa Złoczew z dnia 26 kwietnia 2021 r. znak: ZG.7100.7.2020 w sprawie wykonania chemicznego zabiegu ratowniczego na obszarze Nadleśnictwa Złoczew, położonego w zasięgu  terytorialnym gmin: Brąszewice, Brzeźnio i Klonowa, na którym ze względu na obecność larw osnui gwiaździstej zagrożona jest trwałość lasu. Zawiadomienie (plik) Mapa sytuacyjna (plik) Etykieta…
czwartek, 6 maja 2021
Uprzejmie informujemy, że w dniu 30 kwietnia 2021 roku został ogłoszony siódmy nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach poddzialania 3.1 "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości" PROW 2014-2020. Szczegółowe informacje na stronie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa ( link do strony ).
czwartek, 8 kwietnia 2021
Serdecznie zapraszamy do udziału w  Nagrodzie Gospodarczej Województwa Łódzkiego „Biznes na PLUS” Zgłoszenia przyjmujemy w pięciu kategoriach: - Świadomi w biznesie – Nagroda Publiczności - Debiut Roku - Lider Innowacji - Eksportowy Produkt Roku - Projekt Przyszłości Na zgłoszenia czekamy do 30 czerwca. Formularze zgłoszeniowe dostępne są na https://biznesnaplus.lodzkie.pl/ Nie…
piątek, 26 lutego 2021
======================================================= Wyniki Wojewódzkiego Kulinarnego Konkursu na „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny” środa, 31 marca 2021 r. Komisja konkursowa, zgodnie z regulaminem, przyznała następujące nagrody i wyróżnienia: I miejsce –  nagroda w wysokości 1 000 zł – Lucyna Wąsik II miejsce – nagroda w wysokości 750 zł – Małgorzata Najder III miejsce – nagroda…
czwartek, 11 lutego 2021
Pierwszy otwarty konkurs ofert na realizację zadań publicznych Województwa Łódzkiego z zakresu ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego w ramach Budżetu Obywatelskiego „ŁÓDZKIE NA PLUS” na rok 2021 oraz powołanie Komisji konkursowej do oceny merytorycznej ofert. Zarząd Województwa Łódzkiego uchwałą Nr 65/21 z dnia 11.02.2021 r. ogłosił pierwszy…
środa, 30 grudnia 2020
Wzór sprawozdania RRW-2 dla gmin za rok 2020 Gminy w pierwszej kolejności wypełniają pierwszy i drugi arkusz. Po uzupełnieniu danych w pierwszym i drugim arkuszu, dane w czwartym  arkuszu pojawiają się automatycznie. Uzupełnia w czwartym arkuszu wymagają tylko białe pola.  
środa, 23 grudnia 2020
Wojewódzki Konkurs na „Tradycyjne Pierniki Świąteczne” miał na celu propagowanie wiedzy na temat  produktów tradycyjnych i lokalnych z regionu łódzkiego oraz zachęcenie dzieci i młodzież z regionu do eksperymentowania w kuchni, pod opieką dorosłych. Młodzi mieszkańcy Łódzkiego, zarówno dziewczęta  jak i  chłopcy, spisali się na medal, a liczba złożonych w…
środa, 23 grudnia 2020
Głównym celem organizacji Wojewódzkiego Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego było rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego, a  także zachęcenie mieszkańców do wykorzystywania tych  produktów w przygotowywanych potrawach lub wypiekach świątecznych. Niezwykle ważnym aspektem było także pogłębianie wiedzy o kuchni regionalnej województwa łódzkiego oraz promocja potraw i wypieków powstałych…