Wszystkie smaki opoczyńskiego
niedziela, 15 czerwca 2025To była prawdziwa uczta – zarówno kulinarna, jak i kulturalna. W Czerniewicach (pow. tomaszowski) już po raz 21. odbył się Powiatowy Konkurs Kulinarny Potraw Regionalnych, a tegoroczna edycja związana była z kuchnią i tradycjami regionu opoczyńskiego.
Porka z ciućkami, bomby opoczyńskie, tarciuch czy skurcoki – tych wszystkich oryginalnych smaków próbowali uczestnicy wydarzenia, m.in. Joanna Skrzydlewska, marszałek województwa łódzkiego. W tym roku KGW z powiatu tomaszowskiego gotowały według dobrze znanych im przepisów, bo kuchni opoczyńskiej.
– To są bardzo syte dania, przygotowywane z prostych składników, także z tego, co mamy np. w lesie – mówi Jacek Zakrzewski, dyrektor Gminnego Centrum Kultury, Rekreacji i Biblioteki Publicznej w Czerniewicach, która była organizatorem i gospodarzem konkursu.
Komisja konkursowa oceniała dania przygotowane przez osiem kół gospodyń wiejskich, a jurorom najbardziej zasmakowała tradycyjna zalewajka, przygotowana przez gospodynie z Żelechlinka.
Tak, jak na stołach królowały opoczyńskie smaki, tak na scenie opoczyńska kultura, którą przybliżył Reprezentacyjny Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Opoczyńskiej „Tramblanka”. Śpiewali też i grali Czerniewiczanie, Teens Vocals i Teens Guitars oraz zespół Quattro, który zaprosił wszystkich do zabawy tanecznej pod chmurką.
kw
fot. M. Tuliński
Galeria
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/wszystkie-smaki-opoczynskiego#sigProId5eaec2bf86