Renomowany wydział Politechniki Łódzkiej świętuje jubileusz
poniedziałek, 9 czerwca 2025Łódzkie dla młodych. Czy można stworzyć jogurt, który wspiera zdrowie? Albo mikroorganizmy oczyszczające ścieki? Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności robią takie rzeczy od 75 lat. Podczas urodzin otwarta została nowoczesna pracownia oraz odsłonięto nowy mural.
To miejsce, w którym od 1950 roku powstają pomysły i projekty zmieniające polski przemysł spożywczy i biotechnologiczny.
- Byliśmy pierwszym w Polsce wydziałem kształcącym inżynierów dla sektora żywności, zbudowaliśmy fundamenty nowoczesnej biotechnologii. Dziś nie tylko kontynuujemy tę tradycję, ale wciąż wyznaczamy nowe kierunki - mówi prof. Edyta Gendaszewska-Darmach, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Naukowcy z tego renomowanego wydziału projektują żywność dla osób z alergiami, oczyszczają ścieki za pomocą mikroorganizmów, tworzą biodegradowalne opakowania z odpadów i wdrażają ekologiczne technologie w zakładach przemysłowych. Co ważne, efekty ich badań trafiają nie tylko do czasopism naukowych, ale również do przemysłu, aptek i laboratoriów. Działa tu, między innymi, jedno z dwóch w Polsce akredytowanych laboratoriów oceny cukru. Wydział zatrudnia 104 naukowców, z czego niemal połowa to profesorowie i doktorzy habilitowani. Wypromował dotąd 12 tys. absolwentów, 490 doktorów i 77 doktorów habilitowanych.
Jubileusz składał się z kilku części. Były wspomnienia i podziękowania, premiera jubileuszowego filmu o wydziale, tort oraz poczęstunek. Otwarta została po rozbudowie Pracownia Zaawansowanych Technik Omicznych - jedno z najnowocześniejszych laboratoriów tego typu na uczelniach technicznych w Polsce. Do pracowni zakupiono zaawansowaną aparaturę, która umożliwia m.in. analizę mikroorganizmów na poziomie pojedynczych komórek, sekwencjonowanie DNA nowej generacji i fenotypowanie tysięcy cech mikroorganizmów w jednym badaniu. Pozwala to na rozwój interdyscyplinarnych badań nad projektowaniem żywności funkcjonalnej i suplementów diety, tworzeniem biopreparatów do ochrony roślin, testowaniem wpływu naturalnych konserwantów i środków dezynfekcyjnych, oraz monitoringiem procesów psucia się żywności.
Z kolei na budynku wydziału przy ul. Wólczańskiej 171/173 odsłonięty został antysmogowy mural. Nowoczesna kompozycja to artystyczna opowieść o biotechnologii. Dzięki zastosowaniu fotokatalitycznych farb mural będzie aktywnie oczyszczać powietrze z tlenków azotu i formaldehydów, poprawiając jakość powietrza na kampusie. Pomysłodawczynią ekologicznego rozwiązania jest mgr inż. Aleksandra Raczyk, doktorantka Wydziału BiNoŻ. Autorem malowidła jest Tomasz Jędrczak.
Galeria
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/renomowany-wydzial-politechniki-lodzkiej-swietuje-jubileusz#sigProId137fc9a4f1