Najlepsze smaki z Łódzkiego na największych targach w Poznaniu
czwartek, 25 września 2025Lody kamienie Pingwin, zakwas łowicki z Goleńska, twarożek z Wielunia czy szynka żarnowicka z nogą – to tylko cztery z 20 produktów i potraw regionalnych wysokiej jakości, jakie reprezentują Łódzkie podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu. Wystawcy zostali wybrani podczas Jarmarku Wojewódzkiego zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.

Smaki Regionów to wydarzenie, które w jednym miejscu skupia regionalne dania i potrawy z każdej części Polski. Podczas tegorocznej edycji smaki tradycyjnej kuchnię Łódzkiego w Poznaniu zaprezentuje 20 wystawców – producentów i wytwórców produktów żywnościowych wysokiej jakości, robionych według dawnych receptur, stanowiących kulinarne dziedzictwo regionu. Wszyscy zostali wybrani podczas eliminacji zorganizowanych w czasie Jarmarku Wojewódzkiego.

To miód faceliowy Pasieki Wędrownej „Miody Ługowskich”, zakwas łowicki z buraków kiszonych z Łowickich Sadów, masło ekstra – osełka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Głuchowie, rzemieślnicze lody kamienie Pingwin z Kłudzic, szynka żarnowicka z nogą z Żarnowickich Smaków, bio sok 100% z czarnej porzeczki z tłoczni soków Vero, miód lipowy z Grabicy z pasieki „Dobre Nasze”, twarożek kanapkowo-sernikowy „Mój ulubiony” ze Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu, gęsie pipki na żuliku z ulęgałkami, kluski żelazne z wędzonym twarogiem, domowym smalcem, marynowaną rzodkiewką i prażoną cebulką przygotowane przez restaurację Rajskie Manu – Cynamon z Łodzi, serowe kąski i Wiejska Bomba Smaków od Związku Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Opoczyńskiej, ser dojrzewający owczy Fabrykant od firmy Groser, ekologiczny kwas chlebowy od firmy Eko Natura, sok ze śliwek z Wiatrowego Sadu, bio kefir naturalny od Klimeko, pasztet z gęsi pieczonej z jabłkiem i cebulką z „Naszej Kaczki”, płat z pstrąga w ziołach przygotowywany przez Pawła Szymczaka, kaszanka gryczana z Jordanowa od firmy Ar-Kos, konfitura z borówki amerykańskiej z gospodarstwa „Borówkowa Polana” i dmosiński dżem z malin Łukasza Ceronia.

Część produktów i dań została nominowana do "Perły 2025”, prestiżowej nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smarki Regionów”. Perły, które są potwierdzenie marki danego wyrobu regionalnego, zostaną one wręczone w sobotę, 27 września. Jak co roku, w Poznaniu zostaną wręczone również Medale Targów Smaki Regionów. Są przyznawane produktom, które wyróżniają się najwyższą jakością i autentycznością w oparciu o tradycyjne receptury, honorują lokalnych producentów promujących dziedzictwo kulinarne swoich regionów. Do tej nagrody wytwórcy zgłaszali się sami, a nagrodzonych wybierze grono ekspertów, którzy będą oceniali smak, skład oraz sposób wytwarzania produktów. Już po raz 20 poznamy także laureatów „Kluczy do Polskiej Spiżarni”, czyli osoby, organizacje i instytucje przyczyniające się do rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.

Smaki Regionów to wydarzenie organizowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na targi przyjeżdżają co roku mieszkańcy całego kraju, którzy cenią zdrową, lokalną, a przez to bardzo różnorodną i bogatą w smaki kuchnię. Częścią imprezy będą pokazy gastronomiczne z udziałem uznanych kucharzy, a także warsztaty dla dzieci i dorosłych. Na stoisku Łódzkiego, oprócz smaków, będzie też ludowa muzyka, o co zadba reprezentacja KGW z powiatu opoczyńskiego.
kw
fot. M. Tuliński/mat. Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Galeria
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/najlepsze-smaki-z-lodzkiego-na-najwiekszych-targach-w-poznaniu#sigProIde0cd24a4e6
