Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki

Jak na pierogi to tylko do Anielina

niedziela, 20 lipca 2025

W Anielina (pow. opoczyński) odbył się najsmaczniejszy festiwal tego lata, czyli Festiwal Pieroga. Były tysiące pierogów i zabawa do nocy.

To była już 10. edycja wydarzenia i przy okazji 10. rocznica powstania KGW w Anielinie. Uczestnicy mogli skosztować wszystkich wersji pierogów – z kapustą i grzybami, na słodko, z serem i z mięsem. Te ostatnie – gotowane, smażone i pieczone oceniało jury konkursu na najlepsze pierogi mięsne. Podniebienia komisji podbiły pierogi z mięsem z karkówki przygotowane przez KGW Małoszanki z Małoszyc.

 pierogi_5.jpg

Festiwal pieroga to już tradycja w gminie Poświętne. W wydarzeniu biorą udział mieszkańcy, ale i letnicy, którzy wypoczywają w lipcu nad Pilicą. O pełne talerze zadbało wszystkie 8 kół z gminy Poświętne: z Dęby, Buczku, Anielina, Gapinina, Małoszyc, Brudzewic, Poświętnego i Studzianny. Panie przygotowały ponad 11 tysięcy pierogów przerabiając 110 kg mąki.

pierogi_6.jpg

Patronat nad festiwalem objęła Joanna Skrzydlewska, marszałek województwa łódzkiego, a gościem był Artur Bagieński, członek zarządu województwa.

pierogi_7.jpg

Oprócz pierogów w Anielinie nie brakowało i innych atrakcji, zwłaszcza dla dzieci. Festiwal zakończyła zabawa taneczna.

pierogi_8.jpg

kw

fot. M. Tuliński