Jak na pierogi to tylko do Anielina
niedziela, 20 lipca 2025W Anielina (pow. opoczyński) odbył się najsmaczniejszy festiwal tego lata, czyli Festiwal Pieroga. Były tysiące pierogów i zabawa do nocy.
To była już 10. edycja wydarzenia i przy okazji 10. rocznica powstania KGW w Anielinie. Uczestnicy mogli skosztować wszystkich wersji pierogów – z kapustą i grzybami, na słodko, z serem i z mięsem. Te ostatnie – gotowane, smażone i pieczone oceniało jury konkursu na najlepsze pierogi mięsne. Podniebienia komisji podbiły pierogi z mięsem z karkówki przygotowane przez KGW Małoszanki z Małoszyc.
Festiwal pieroga to już tradycja w gminie Poświętne. W wydarzeniu biorą udział mieszkańcy, ale i letnicy, którzy wypoczywają w lipcu nad Pilicą. O pełne talerze zadbało wszystkie 8 kół z gminy Poświętne: z Dęby, Buczku, Anielina, Gapinina, Małoszyc, Brudzewic, Poświętnego i Studzianny. Panie przygotowały ponad 11 tysięcy pierogów przerabiając 110 kg mąki.
Patronat nad festiwalem objęła Joanna Skrzydlewska, marszałek województwa łódzkiego, a gościem był Artur Bagieński, członek zarządu województwa.
Oprócz pierogów w Anielinie nie brakowało i innych atrakcji, zwłaszcza dla dzieci. Festiwal zakończyła zabawa taneczna.
kw
fot. M. Tuliński
Galeria
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/jak-na-pierogi-to-tylko-do-anielina#sigProId631257cedb