Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki

Zbliża się Tygiel Smaków. Znamy listę wystawców

wtorek, 21 października 2025

Zbliża się Tygiel Smaków, czyli konkurs promujący regionalną żywność i jej producentów. W tegorocznej edycji tego festiwalu smaków i aromatów weźmie udział 56 wystawców – producentów i twórców m.in. serów, chlebów, dżemów, soków, a także potraw charakterystycznych dla Łódzkiego. Już w listopadzie mieszkańcy będą mogli spróbować tych przysmaków podczas Targów Natura Food.

 

Kto zgłosił się do udziału w Tyglu Smaków, który odbędzie się już 14 listopada w Łodzi? Na liście jest 56 uczestników i 69 produktów, które pokazują wielką różnorodność kuchni naszego województwa. To m.in. miód kremowany z liofilizowaną czarną porzeczką z Dmosina, polewka gruszkowa z Gomunic, domowy syrop z borówki amerykańskiej, szynka wieluńska z lagi, kugiel od KGW z Józefowa Starego, syrop z płatków róży, pierniczek z dyniową duszą, ser wędzony kozi Antek, piotrkowski żur, kaszanka z Zaborowa, sery Helci, twaróg „Szynkielowski kąsek” czy biała kiełbasa jordanowska. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo wystawcy stawiają wysoko poprzeczkę m.in. do konkursu została zgłoszona rekonstrukcja pierwowzoru przyprawy Maggi sprzed 1888, chleb amarantusowy czy tort z łagiewnickiej patelni.

tygiel_3_1.jpg

Konkurs Tygiel Smaków jest częścią XVII Targów Natura Food – certyfikowana żywność dla zdrowia i planety w Łodzi. Jego głównym założeniem i celem jest popularyzacja wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych smaków związanych z Łódzkiem, a także promocja produktów stanowiących element dziedzictwa kulturowego regionu. To m.in. przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, które są częścią tożsamości lokalnych społeczności – stąd regulaminowy wymóg, aby zgłaszany produkt miał minimum 25-letnią tradycję wytwarzania na danym terenie (niekoniecznie przez obecnego producenta).

Każdy producent lub wytwórca mógł zgłosić do konkursu maksymalnie dwa produkty rolne, spożywcze lub napoje. Jury będzie je oceniało w 8 kategoriach: mięso świeże oraz produkty mięsne; orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie); wyroby piekarnicze i cukiernicze; gotowe dania i potrawy; napoje; sery i inne produkty mleczne; oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, ryby; miody.

tygiel_1_1.jpg

Nowością tegorocznej edycji są atrakcyjne nagrody finansowe, które laureaci otrzymają oprócz dyplomów i statuetek. Laureat nagrody głównej - Tygla Smaków – otrzyma 2 tys. zł, a nagrodzeni statuetkami Tygielka Smaków w każdej kategorii – nagrody w wysokości 1000  zł. Będą jeszcze wyróżnienia o wartości 800 zł.

Lista wystawców:

  1. Nutracevit Sp. z o.o.

BIO sok z jagody kamczackiej (haskap) BIOHASKAP ® Vitality +, źródło potasu

  1. ŁUKASZ CEROŃ -CERONIOWO (2 produkty)

Miód kremowany z liofilizowaną czarną porzeczką z Dmosina

Dżem malinowy z dodatkiem chili z Dmosina

  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Gomunicach "Z przeszłością w przyszłość"

Garus, czyli polewka gruszkowa

  1. EKO-NATURA S.C., A. DADUSZ, P. OLESZCZAK

EKOLOGICZNY KWAS CHLEBOWY

  1. "Borówkowa Polana" Gospodarstwo Rolno Sadownicze Edyta i Rafał Fogiel

(2 produkty)

DOMOWY SYROP Z BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ

KONFITURA Z BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ

  1. Klimeko sp. z o.o. sp.k.

Bio Jogurt Naturalny

  1. Jacek Podgórniak Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacek Podgórniak

Szynka Wieluńska z lagi

  1. KGW Józefinki w Józefowie Starym

Kugiel wg receptury Józefinek

  1. Jarosław Ługowski Pasieka wędrowna MIODY ŁUGOWSKICH

Miód Faceliowy

  1. Tomasz Wiśniewski

Miód lipowy

  1. Tłocznia Soków Owocowych „VERO” Dariusz Kuna

Bio sok 100 % z malin

  1. Wencel Bogusław (2 produkty)

Syrop z płatków róży

Konfitura z płatków dzikiej róży w cukrze

  1. Gminna Spółdzielnia " SCH" Ozorków

Chleb żytni tradycyjny

  1. CELTICA – Piotr Klepacz

Rekonstrukcja pierwowzoru przyprawy MAGGI sprzed 1888 roku

Łódzkie Kiszone Śledzie

  1. Joanna Wachowicz-Skwarka "Słodka Skwarka"

"Beza na jesiennych dróżkach"

„Pierniczek z dyniową duszą”

 16. Wytwórnia Lodów Rzemieślniczych Pingwin Tomasz Strzelczyk

Kamienie Pingwin

  1. Marek Kaczorowski Piwomar Browar Koreb

Piwo Żywe niefiltrowane i niepasteryzowane

  1. Teresa Jędraszek -Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Głuchowie

Kefir

  1. STOWARZYSZENIE GOSPODYŃ WIEJSKICH W BACHORZYNIE

 PASZTET z GĘSI z ŻURAWINĄ

  1. Zbigniew Mielczarek " ZiBee Pasieka w Woli"

 Miód wielokwiatowy – wczesnowiosenny

  1. Magdalena Kochanowska / Pasieka Kotecki

 Miód lipowy z Doliny Mrogi

  1. Paweł Szymczak

 Karp w zalewie

  1. Gospodarstwo pod Dębem Martyna Mzyk

Ser wędzony kozi "Antek"

  1. WIATROWY SAD Grażyna Wiatr

 Szarlotka

  1. Fundacja Oficjałka Kultury

 Sok tłoczony z winogrona z dodatkiem jabłka

  1. Olejvita Gabriela Żurawska

 Olej lniany

  1. Jakub Wolski

 PIOTRKOWSKI ŻUR TRYBUNALSKI

  1. Adam Wiklak / Pasieka Boży Dar

 Miód Nawłociowy

  1. Łukasz Woźniak Pasieka Dobre Nasze

 Miód Lipowy z Grabicy

Ziołomiód Sosnowy

  1. Z Pigwowca

 Dżem z pigwowca

  1. ZPM Daniel Czapnik

 PASZTETOWA Z ZABOROWA

Kaszanka z Zaborowa

  1. Pasieka Jaros Sp. z o.o.

 Płatki róży cukrowej

Miód pitny dwójniak Koronny

  1. Michał Waleriańczyk

 Soki naturalne 100% tłoczone na zimno

  1. Agnieszka Ciołek

 Pampuchy

  1. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu

Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony

  1. Magdalena Deka

Sery Helci

  1. Od Pszczelarzy sp. z o. o.

 Miód pitny

 38. Słodkie co nieco Marta Kowalczyk

Pierniki jadalne dekoracyjne

  1. Agnieszka Olejniczak, SERce_na_talerzu

Twaróg "Szynkielewski kąsek"

  1. Andrzej Gryta

Dżem winogronowy

  1. Joanna Młynarczyk / AR-KOS sp. z o. o.

Biała kiełbasa jordanowska

  1. Ewa Świątkowska - RHD Przetwory z jagody kamczackiej

Konfitura z jagody kamczackiej z truskawką

  1. Gospodarstwo Pszczelarskie Krzysztof Pawlik

"Samo zdrowie"

  1. Firma Cateringowa ,,OLA"

STEFANOTTO

  1. Hubert Sokołowski / P.P.H.U. Agnieszka Gajda-Sokołowska

Chleb Amarantusowy

  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Łagiewnichach Nowych

Tort z łagiewnickiej patelni

Obłoczki z łagiewnickiego ogrodu

  1. Paulina Gortat-Gapińska

Pierogi Babci Ireny ze Szczecina

 48. Marlena Piłat / Masarnia "Żarnowickie Smaki" Bogusław Kołodziejczyk

Szynka żarnowicka z nogą

Cwaniak z Żarnowicy

  1. Przemysław Kobacki Polski Związek Łowiecki - Zarząd Okręgowy w Łodzi

Dziczyzna - pieczony dzik

  1. Natasza Marciniak

 Kompot dereniowy

Topinambur kiszony

51. Przetwórstwo Owoców i Warzyw DROS Spółka Jawna

 Pomidory marynowane całe z ziołami

  1. Anna Kucharska, Siedlisko Besiekiery (agroturystyka)

 GRABOWSKA ZUPA CEBULOWA

  1. Groser Monika Lasoń

 "Fabrykant" Ser owczy dojrzewający z Łódzkiego Wschodniego

Pasta Tkaczy

  1. Aleksandra Kowalska / Kowal - Aleksandra Kowalska

 PIEROGI Z KAPUSTĄ I MIĘSEM

KLUSKI ŻELAZNE

  1. Jadwiga Zabost

 Sok z Czerwonych jabłek

  1. Aleksandra Kolasińska- Gałamon/"Pół na Pół"

 Jesienna bułeczka z nutą pomarańczy

Chleb żytni na zakwasie