Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki

Turystyczne szlaki przez Łódź prowadzą

piątek, 21 lutego 2014
Marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień, wicemarszałek Artur Bagieński, członek zarządu województwa Marcin Bugajski oraz przewodniczący Sejmiku Województwa Łódzkiego Marek Mazur uczestniczyli w inauguracji, organizowanych już po raz dwudziesty, Targów Regiony Turystyczne NA STYKU KULTUR.
 
Marszałek Stępień – występując jako gospodarz województwa, a zarazem szef regionu partnerskiego tegorocznych targów – podkreślił znaczenie łódzkiej imprezy dla rozwoju turystyki lokalnej i krajowej. Zaakcentował także, że jest to okazja do prezentacji regionów, a zarazem platforma nawiązywania przyjaznych kontaktów – także międzynarodowych – co w świetle ostatnich, dramatycznych wydarzeń za naszą wschodnią granicą ma szczególne znaczenie.  
 
Podczas trzydniowych targów ponad 140 wystawców z Polski i zagranicy prezentuje swoją ofertę mieszkańcom Łodzi i województwa łódzkiego. Jak co roku wśród wystawców są instytucje samorządowe i lokalne, organizacje turystyczne, uzdrowiska i sanatoria, ośrodki SPA, obiekty turystyczne i noclegowe, a także organizatorzy agroturystyki.
 
Regionem partnerskim tegorocznej edycji targów jest województwo łódzkie, a motywem przewodnim wydarzenia jest, zyskująca na popularności, turystyka konna. Znalazło to odzwierciedlenie podczas kilkugodzinnej prezentację zatytułowanej „Dobre praktyki w turystyce konnej”. Była to okazja do zapoznania się z ośrodkami jeździeckimi i stadninami, prezentującymi swoją ofertę pod hasłem „Końska dawka przygody”, a zarazem poznania najdłuższego szlaku konnego w Europie, oplatającego nasze województwo.

Pierwszego dnia targów rozstrzygnięto także wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności. W szesnastej już edycji w regionie łódzkim zwyciężyli:
- kategoria „sery i inne produkty mleczne” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Łask za ser Łasdamer
- „mięso świeże oraz produkty mięsne” – Ubojnia Drobiu Piórkowscy za kiełbasę drobiową parzoną
- warzywa i owoce (przetworzone i nie) – Hektor SA za paprykę konserwową w miodzie wielokwiatowym
- wyroby piekarnicze i cukiernicze – GS Samopomoc Chłopska Ozorków za bułkę szpinakową
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) – Eko-Natura za kwas chlebowy tradycyjny
- inne produkty – Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Łukasz Gładys za miód lipowy kremowany.
 
Przyznano także nagrodę Innowacyjny producent Żywności. Statuetkę otrzymał prezes firmy Pieczarka Centrum Sp. z o.o. – Dariusz Wychowałek – za pieczarkę panierowaną.
(m, al)