Poznaj Smaki Ziemi Łódzkiej

piątek, 14 czerwca 2013
Poznaj Smaki Ziemi Łódzkiej Najsmaczniejsza impreza w województwie już w niedzielę (16 czerwca) w Manufakturze. Za sprawą organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi jarmarku „Smaki Ziemi Łódzkiej” będzie można posmakować potraw kuchni regionu łódzkiego, nauczyć się przyrządzać staropolskie potrawy oraz poznać tradycje i zwyczaje ludowe.


Regionalna uczta zacznie się o godzinie 11 i potrwa do 20. Na 26 stoiskach będzie można kupić produkty regionalne, wędliny przygotowane według tradycyjnych receptur, ciasta, miody i nalewki. Swoje wyroby i rękodzieła będą promować także ludowi artyści.

W strefie gotowania pod okiem popularnego w TV szefa kuchni Andrzeja Polana panie z kół gospodyń wiejskich przygotują swoje popisowe dania. Rok temu serca i podniebienia jurorów w konkursie Smaczne Łódzkie podbiła kaczka zaleska, którą przygotowują od pokoleń panie z KGW z Woli Zaleskiej w gminie Zadzim. W tym roku komisja konkursowa nie będzie miała lekko. Gospodynie zgłaszają coraz bardziej ambitne i wyszukane dania. O miano tego najsmaczniejszego w regionie powalczą między innymi: kurczak faszerowany na słodko z borówką leśną, królik w śmietanie z pampuchami i buraczkami w glazurze, myncybuły twardzkie czy gołąbki jaglane z sosem grzybowym. Doświadczone gospodynie z regionu zapowiadają, że zdradzą przepisy na wiele tradycyjnych potraw.

Rynek Manufaktury nabierze także kolorów za sprawą pasiaków, haftowanych chust, filcowych kapeluszy i czerwonych korali, bo gościom jarmarku czas degustacji umilać będą zespoły ludowe regionu łódzkiego rywalizujące o zwycięstwo w konkursie „Folk-nuta”. Smaki Ziemi Łódzkiej po raz czwarty przygotował łódzki oddział Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich działający przy Urzędzie Marszałkowskim.

- Smaki Ziemi Łódzkiej na stałe weszły do kalendarza imprez, które we wspaniały sposób integrują region – mówi Witold Stępień, marszałek województwa łódzkiego. – Targi potraw regionalnych, bo chyba tak już możemy nazywać to wydarzenie, mają z roku na rok coraz większy wymiar. Zapraszam wszystkich w niedzielę na rynek Manufaktury, żeby się o tym przekonać.
(al)