Łódzkie na Pikniku nad Odrą w Szczecinie

wtorek, 28 maja 2019

W dniach 11-12 maja 2019 r. w Szczecinie odbył się Piknik nad Odrą będący największą plenerową imprezą turystyczną w województwie zachodniopomorskim promującą turystykę, rekreację i kuchnię regionalną. Najważniejszymi wydarzeniami Pikniku były: Targi Turystyczne MARKET TOUR, Targi Żywności i Produktów Ekologicznych ORGANIC
i Festiwal Smaków Foodtrucków.
Dla wystawców była to doskonała okazja do wymiany doświadczeń, nawiązania nowych kontaktów biznesowych, a także zaprezentowania swojej oferty licznie przybyłym zwiedzającym. Jak każdego roku, tak i w tym, Piknik nad Odrą odwiedziło kilkadziesiąt tysięcy osób.
Odwiedzający mieli również okazję spróbować wyrobów gastronomicznych z różnych regionów m.in. Lubuskiego, Wielkopolskiego i Zachodniopomorskiego (wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych) oraz lokalnych specjałów w ramach Alei Zachodniopomorskich Smaków. Pierwszego dnia Pikniku odbyło się Wielkie Gotowanie, czyli przygotowanie oryginalnej potrawy – zachodniopomorskiej zupy rybnej w Wielkim Garze. Około 10 tys. bezpłatnych porcji powędrowało do uczestników. Na scenie czas umilały pokazy artystyczne licznych zespołów i grup tanecznych, a po sąsiedzku działało wesołe miasteczko, place zabaw.
Piękna wiosenna pogoda oraz wysoki poziom prezentowanych ofert sprawiły, że frekwencja dopisała, a impreza okazała się nadzwyczaj udaną. Wśród kilkuset stoisk nie mogło zabraknąć także namiotu z naszego regionu – Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego wraz z Regionalną Organizacją Turystyczną Województwa Łódzkiego, Łódzką Organizacją Turystyczną – Urząd Miasta Łodzi oraz Parowozownią w Skierniewicach zaprezentowała najnowsze nowinki wydawnicze oraz promowała liczne obiekty i miejsca warte obejrzenia w Regionie Łódzkim.