Regionalne smakuje najlepiej

czwartek, 4 października 2018
Witold Stępień marszałek województwa łódzkiego wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego rozpoczął kampanię promocyjną żywności tradycyjnej pod nazwą „Regionalne smakuje najlepiej”. Jako region jesteśmy jednym z wiodących producentów żywności w skali kraju, w tym też żywności o najwyższej jakości.
W ramach promocji lokalnych producentów marszałek odwiedził Gminną Spółdzielnię Samopomocy w Szadku która zajmuje się produkcją chleba, wypieków, wędlin wieprzowych i garmażu, firmę Klimeko która jest liderem w wyrobie serów oraz wyrobów mlecznych oraz gospodarstwo EcoFarming które wyspecjalizowało się w hodowli przepiórek na mięso oraz jajka.
Oprócz tego marszałek zawitał do gospodarstwa ekologicznego ,,Mrowisko” w Łopatkach które zajmuje się hodowlą doskonałej jakości warzyw i owoców oraz piekarni rodziny Sokołowskich w Stoczkach-Porąbkach której Prawdziwy Chleb można znaleźć nie tylko w naszym województwie ale też w wielu miastach w Polsce.
- Dobre bo łódzkie. Nasz region jest nie tylko piękny turystycznie ale i coraz silniejszy kulinarnie. Akcja ,,Regionalne smakuje najlepiej” to doskonała okazja do tego aby promować nasze lokalne specjały. To część naszej tradycji i element lokalnej tożsamości. Zachęcam do poszukiwania lokalnych produktów które są nie tylko smaczne ale i zdrowe – powiedział Witold Stępień marszałek województwa łódzkiego.
Szczególną gwarancją jakości produktów regionalnych jest znak „Jakość Tradycja” przyznawany tylko najlepszym producentom. Uznawany jest on w całej Unii Europejskiej. Aby uzyskać znak producent musi wykazać się co najmniej 50-letnią tradycyjną recepturą i poddać drobiazgowej procedurze kontroli jakości. Znak nadaje Kapituła Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego złożona z polskich ekspertów kulinarnych. Ponadto, aby utrzymać znak firma jest poddana wyrywkowej kontroli przez specjalną inspekcję jakościową. Województwo łódzkie może się pochwalić największą ilością nadanych znaków „Jakość Tradycja”.
js