Konkurs Polski Producent Żywności 2018

wtorek, 20 marca 2018
W dniach 16-18 marca br. w Hali Expo – Łódź  firmy z obszaru Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Z Ikrą” uczestniczyły w Konkursie Polski Producent Żywności 2018 w ramach XXIV Targów – Regiony Turystyczne Na Styku Kultur. Stoiska przy współpracy z RLGD „Z Ikrą”, która promowała Program Rybactwo i Morze na lata 2014-2020 zorganizowały:
1.      F.U.H. Marta Zajączkowska Korona Palace z Leźnicy Wielkiej,
2.      Gościniec „Nad Wartą” z Uniejowa
3.      P.H.U. Krystyna Łukasik SUMEX z Pęczniewa.
F.U.H. Marta Zajączkowskaoraz Gościniec „Nad Wartą” z Uniejowa wzięli udział w konkursie Polski Producent Żywności, który odbył się w pierwszym dniu targów. Restauracje przygotowały potrawy konkursowe z ryb, pochodzących z gospodarstw rybackich pana Zbigniewa Rakowskiego oraz pana Krzysztofa Nowaka. Stoiska oraz serwowane potrawy cieszyły się dużym zainteresowaniem oraz uznaniem wszystkich odwiedzających.
W wyniku oceny  dokonanej przez Kapitułę której przewodniczył Pan Jakub Gajewski – p.o. Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego pierwsze miejsce w Kategorii mięso, przetwory mięsne, ryby, przetwory rybne zajęła firma:
F.U.H. Marta Zajączkowska
Hotel Korona Palace
za produkt Karp na piwoszku
otrzymując tym samym nominację do ogólnokrajowego konkursu Polski Producent Żywności 2018.
 
Producenci nominowani przez Kapitułę wojewódzką będą mogli wziąć udział w ogólnokrajowym etapie konkursu, organizowanym przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu, podczas targów rolnych Polagra Food.
 W kolejnych dnia tj 17-18 marca br. na gości odwiedzających stoiska czekała degustacja smacznie przyrządzonych ryb. Miłośnicy aktywnego spędzania czasu mogli również zasięgnąć informacji na temat bogatej oferty turystyczno-rekreacyjnej przygotowanej przez restauratorów.
Wszystkim wystawcą serdecznie dziękujemy, gratulujemy oraz życzymy kolejnych sukcesów!