Politechnika w Brukseli

środa, 24 maja 2017
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej i Regionalne Biuro Województwa Łódzkiego w Brukseli zacieśniają współpracę przy działaniach dotyczących kreowanie rozwoju przemysłu spożywczego w naszym regionie. Wczoraj podpisane zostało w tej sprawie porozumienie, które parafowali: prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz, Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności i Witold Stępień, Marszałek Województwa Łódzkiego.
- Jesteśmy bioregionem, stawiamy na inteligentne specjalizacje, a prace naukowe które podejmuje Politechnika Łódzka wpisują się w strategię rozwoju województwa łódzkiego. Chcemy też pomóc studentom i kadrze naukowej PŁ w rozszerzaniu międzynarodowej współpracy i rozwoju kontaktów w Brukseli oraz innych regionach europejskich – powiedział marszałek Witold Stępień.
Dzięki współpracy z PŁ przewiduje się zwiększenie oferty wsparcia dla rolników i przedsiębiorców w województwie Łódzkim. Podpisane porozumienie umożliwi też promowanie potencjału naukowo-badawczego PŁ, rozszerzenie oferty badawczej oraz wypracowywanie nowoczesnych technologii dla łódzkich przetwórców, co zwiększy ich konkurencyjność na rynku. Poprawi się przez to rozwój ekologicznej żywności oraz ich ekspansja na rynki zagraniczne.
GS