Osjaków na ostro

niedziela, 3 września 2017
Rozgrzewający i z charakterem – taki jest chrzan i takie było Święto Chrzanu w Osjakowie.
 
Wydarzenie otworzył gongiem marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień, a wójt Osjakowa Jarosław Trojan przypomniał historię zagłębia chrzanowego, w którym realizuje się blisko 80 procent produkcji tej rośliny w Polsce. Są to rejony powiatu wieluńskiego, pajęczańskiego i bełchatowskiego.
 
Potem było głównie kosztowanie. Goście święta mieli do wyboru kilkadziesiąt stoisk, na których ostre warzywo przybierało najróżniejsze postaci. Była więc zupa chrzanowa, chrzan tarty w słoiczkach, a nawet deser chrzanowy. W przygotowanie ciasta chrzanowego usmażonego pod okiem mistrza kuchni na wielkiej patelni włączyli się marszałek Witold Stępień i członek zarządu województwa Jolanta Zięba-Gzik.
 
W trakcie imprezy wybrano również najdłuższy, najgrubszy i najokazalszy korzeń chrzanu. Na scenie występowały zespoły ludowe z okolic Osjakowa.
jg