Wojewódzki etap Polskiego Producenta Żywności 2016 rozstrzygnięty

wtorek, 1 marca 2016
W dniach 26-28 lutego 2016 roku odbyła się kolejna już XXII edycja Targów Turystycznych „Na styku kultur”, w trakcie, której Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego jak co roku przeprowadził wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności w którym udział wzięło 27 wystawców z regionu prezentujących 45 produktów.
 
Celem Konkursu Polski Producent Żywności jest wyróżnianie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności, oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą, jakością. Konieczność utrzymania wysokiego poziomu i ranga tytułu sprawiają, że Kapituła Wojewódzka i w kolejnym etapie Krajowa stawia bardzo wysokie wymagania wobec nominowanych produktów.
 
O uzyskanie tytułu krajowego „Polski Producent Żywności” ubiega się corocznie ponad sto firm z całego kraju.
 
Kapituła Wojewódzka w składzie: Wicemarszałek Województwa Łódzkiego, Pan Artur Bagieński - Honorowy Przewodniczący Kapituły,
Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Pan Marcin Młynarczyk – Dyrektor Kancelarii Marszałka, Pani Izabella Borowska –przedstawiciel portalu” www.jemywlodzi.pl,  Pani Justyna Makowska – przedstawiciel portalu www.foodiepeople.pl, Pan Andrzej Woźniak – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego oceniła zgłoszone do konkursu produkty.
 
Tegoroczne kategorie konkursowe obejmowały 7 grup produktów a nominacje do ogólnokrajowego konkursu POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2016 otrzymali:
 
W kategorii sery i inne produkty mleczne:
Jogurt naturalny 2% wyprodukowany przez PPH KLIMEKO Bogusław Klimczak
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne:
Szynka Farmera wyprodukowany przez Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Stanisław Katusza
W kategorii warzywa i owoce (przetworzone i nie):
Chrzan Nadwarciański wyprodukowany przez "ZPHU Moryń" Włodarczyk i Moryń Spółka Jawna
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
Jabłecznik z Koluszek wyprodukowany przez PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska
W kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe:
Sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem z mniszka lekarskiego wyprodukowany przez WIATROWY SAD Grażyna Wiatr
W kategorii oleje i tłuszcze (masło, margaryna, olej itp.):
Osełka Masło Extra 200g wyprodukowany przez Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Głuchowie
W kategorii inne produkty
Bigos Szadkowski wyprodukowany przez Gminną Spółdzielnię "Samopomoc Chłopską" w Szadku
 
Spośród uczestników etapu wojewódzkiego wybrana została także firma, która otrzymała Nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego „Dla innowacyjnego producenta żywności” w tym roku był to "Feliksowy Dworek" Adam Szadkowskiza produkt „Czerwona borówka z kolendrą i rozmarynem”.
Nominowanym serdecznie gratulujemy i życzymy samych sukcesów!
(dr)