EDYCJA 2009

II wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych TYGIEL SMAKÓW
W dniu 24 października 2009 roku w hali Expo na terenie Międzynarodowych Targów Łódzkich odbędzie się II edycja wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków”. Konkurs jest organizowany w ramach targów Dni Naturalnej Żywności Natura Food 2009, dzięki czemu wytwórcy zgłoszonych do konkursu produktów będą mieli możliwość prezentowania się szerokiej publiczności przez trzy dni trwania targów (23–25 października br.).
W pracach Komisji konkursowej wezmą m.in. udział:

  1. Carlos Gonzalez Tejera – mieszkający w Polsce od 1974 roku dziennikarz, znawca kuchni światowej, doradca kulinarny i specjalista PR firmy Stalgast
  2. Andrea Parolo – mieszkający od 1997 roku w Łodzi włoski kucharz, aktywny działacz ruchu Slow Food
  3. Kevin Aiston – mieszkający od 1992 roku w Polsce strażak, aktor, kabareciarz, autor podręcznika kulinarnego
  4. Darek Goszczyński  – Zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych w MRiRW

oraz przedstawiciele Weterynarza Województwa, Inspektora Sanitarnego i Inspekcji Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Łodzi. Honorowym Przewodniczącym Komisji będzie Artur Bagieński – Wicemarszałek Województwa.
W tym roku zgłoszonych zostało 81 produktów, z których do konkursu, zgodnie z Regulaminem, wybranych zostało 35. Wszystkie produkty biorące udział w konkursie zostaną wcześniej przebadane przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi i każdy produkt otrzyma certyfikat potwierdzający wyniki tych badań.
W czasie targów Natura Food, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozstrzygnie konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne.
Udział w targach zapowiedziały województwa: dolnośląskie, mazowieckie, małopolskie, świętokrzyskie i podlaskie.