Targi SMAKI REGIONÓW na Międzynarodowych Targach Poznańskich

środa, 27 września 2017
W dniach 23- 26 września 2017 roku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się targi SMAKI REGIONÓW. Podczas targów prezentowane były najlepsze produkty kulinarne ze wszystkich regionów Polski.
Targi SMAKI REGIONÓW przyciągnęły zwolenników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.
Podczas targów prezentowane były produkty, które posiadają certyfikaty europejskie, jak i te wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Warto podkreślić, że również produkty lokalne cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Są poszukiwane na półkach marketów, sklepach ze zdrową regionalną żywnością. Produkty lokalne wspierają nie tylko rolnictwo, ale także drobną przedsiębiorczość.
Na targach również Województwo Łódzkie miało stoisko. Swoje produkty zaprezentowało 9 wystawców z naszego regionu.
W niedzielę wręczono Medal Targów Smaki Regionów  dla firmy z łódzkiego PPH Klimeko Bogusław Klimczak za „masło ekstra”.
Podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego cztery podmioty z naszego województwa otrzymały najwyższe odznaczenie w postaci „ Pereł 2017”. Należą do nich: Amkez Food Sp. z o.o. za pomidora suszonego 100%, PPH Klimeko Bogusław Klimczak za mleko zsiadłe, Czesław Maszczyk za nalewkęz ałyczy „ a łyczka możesz?”oraz Kowal Aleksandra Kowalska za domowy pasztetz gęsi.
Natomiast 25 września 2017 r. zostały wręczone nagrody dla producentów biorących udział w programie „Poznaj Dobrą Żywność”, organizowanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
PDŻ jest narzędziem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi służącym do promocji produktów spożywczych wysokiej i stabilnej jakości. Znak PDŻ jest przyznawany wyłącznie tym wyrobom, które spełniają precyzyjne kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe, w skład którego wchodzą wybitni eksperci z dziedziny żywienia , uprawy roślin hodowli zwierząt, zdrowia oraz prawa. Jest on skierowany do świadomych konsumentówpragnących spożywać produkty składające się ze znanych, naturalnych składników o gwarantowanej jakości.
W odróżnieniu od europejskiego systemu rejestracji produktów tradycyjnych i znanego pochodzenia i systemu "Jakość Tradycja", PDŻ nie nawiązuje do tradycji ani regionalności i skierowany jest przede wszystkim do producentów wytwarzających na dużą skalę i  celem jego funcjonowania jest  m.in. podnoszenie zaufania konsumentów do produktów wytwarzanych masowo.
Laureatem tej prestiżowej nagrody została firma Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr za sok pomidorowy z Kałęczewa.