WOJEWÓDZKI KONKURS POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI – 2017

wtorek, 21 marca 2017
W miniony weekend 17-19 marca br w Łodzi odbyły się Targi - Regiony Turystyczne – NA STYKU KULTUR. Jest to impreza o charakterze międzynarodowym, która odbywa się corocznie w Polsce. Wśród przybyłych wystawców swoje stoisko miała także Rybacka Lokalna Grupa Działania „Z Ikrą”.
Podczas targów przeprowadzony został WOJEWÓDZKI KONKURS POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI – 2017. Wzięło w nim udział 24 wystawców z województwa prezentujących 43 produkty, w tym PHU SUMEX Krystyna Łukasik promujący przetwórstwo rybne. Podczas trwania targów degustowane były takie produkty jak leszcz wędzony oraz leszcz w zalewie octowej, które cieszyły się dużym zainteresowaniem smakoszy. Mamy nadzieję, że podczas kolejnych edycji targów/wystaw promowane ryby i przetwory rybne z terenu Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Z Ikrą” zyskają również uznanie wśród osób odwiedzjących stoisko.
 
Produkty zgłoszone do konkursu oceniane były przez Kapitułę Wojewódzką w składzie:

Pan Artur Bagieński - Wicemarszałek Województwa Łódzkiego - Honorowy Przewodniczący Kapituły,
Pani Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Pan Marcin Młynarczyk – Dyrektor Kancelarii Marszałka,
Pani Renata Jastrzębowska –Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych
Pani Bożena Kaczmarczyk – Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna,
Pan Andrzej Woźniak – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
 
Tegoroczne kategorie konkursowe obejmowały 8 grup produktów. Nominacje do ogólnokrajowego konkursu POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2017 otrzymali:
 
1. Kategoria sery i inne produkty mleczne:
Rolniczo – Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie
za Ser twarogowy półtłusty Klinek
2. Kategoria mięso świeże oraz produkty mięsne:
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc chłopska” w Szadku
za Bekon zawijany gotowany
3. Kategoria przetwory rybołówstwa, w tym ryby:
PHU SUMEX Krystyna Łukasik
zaLeszcza wędzonego
4. Kategoria warzywa i owoce (przetworzone i nie):
Feliksowy Dworek Adam Szadkowski
za Powidła śliwkowe z czosnkiem
5. Kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze:
Zakład Cukierniczy R. Dymalski, B. Dybalska s.c.
za Tort mango- wanilia z nutą gorzkiej czekolady
6. Kategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe:
Marek Kaczorowski PIWOMAR – BROWAR KOREB
za Piwo ciemne korzenne – Herbowe
7. Kategoria oleje i tłuszcze (masło, margaryna, olej itp.):
PPH KLIMEKO Bogusław Klimczak
za Masło extra Klimeko
8. Kategoria inne produkty:
Wojewódzki Związek Pszczelarzy
zaMiód nawłociowy
Nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego „Dla innowacyjnego producenta żywności” w tym roku otrzymała:
Krucjata Smakiem Kacper Janicki
za Kugel łódzki z gęsiną.